Noul presedintele chinez Xi Jinping a declarat duminica, in primul discurs sustinut de la preluarea functiei, ca vrea sa lupte pentru "o mare renastere a natiunii chineze", fiind necesara, totodata, o imbunatatire a capacitatii militarea a Chinei astfel incat aceasta sa poata "castiga lupte", relateaza AFP.

Presedintele Xi in varsta de 59 de ani a inchis sesiunea anuala a Parlamentului care, in aceasta saptamana, a contribuit la finalizarea transferului de putere planificat de ani de zile. China, tara cu cea mai mare populatie din lume, va fi condusa pentru urmatorii zece ani de noua echipa.

Vom "continua sa luptam pentru cauza socialismului chinez si pentru a realiza visul unei mari renasteri a natiunii chineze", a declarat presedintele chinez in fata delegatilor din Adunarea Populara Nationala.

"Toti soldatii si ofiterii Armatei Poporului si ai Politiei militare chineze, ghidati de partid, trebuie sa fie capabili sa castiga lupte si sa aiba drept obiectiv o armata puternica si disciplinata", a mai spus liderul Partidului Comunist Chinez.

In timp ce relatiile dintre Beijing si Tokyo sunt tensionate din cauza unei dispute privind suveranitatea asupra insulelor din Marea Chinei de Est, armata chineza trebuie sa isi "imbunatateasca capacitatea de a duce la implinire misiunile sale si de a apara ferm suveranitatea si securitatea nationala", a insistat presedintele Xi.

  • Noul premier al Chinei promite reforma sistemului de "reeducare prin munca", restructurarea aparatului de stat si lupta impotriva coruptiei

In timpul sesiunii parlamentare de 12 zile, desfasurata in impozantul Palat al Poporului din Beijing, Xi Jinping a fost ales ca succesor al lui Hu Jintao la presedintia republicii populare, in timp ce numarul doi din Partidul Comunist Chinez, Li Keqiang, a fost numit sef al guvernului.

Acesta din urma a sustinut prima sa conferinta de presa in calitate de premier la scurt timp dupa discursul lui Jinping Xi.

Intrebarile puse noului premier de jurnalistii selectati au fost foarte vagi, precizeaza AFP. Tehnocratul in varsta de 57 de ani a raspuns zambind, recurgand in mai multe randuri la limbajul de lemn specific elitei comuniste chineze. Timp de o ora si patruzeci si cinci de minute, Li Keqiang a reiterat, in esenta, abordarile predecesorului sau, Wen Jiabao, afisand totodata principii aparent liberale.

"Ceea ce poata sa faca piata, trebuie sa lasam la latitudinea pietei. Ceea ce societatea poate face bine, trebuie sa lasam la atitudinea societatii", iar guvernul trebuie "sa aiba grija de ceea ce ii revine", a declarat premierul.

Li Keqiang a anuntat ca pana la sfarsitul lui 2013 va incepe mult asteptata reforma a controversatului sistem de "reeducare prin munca", care permite politiei sa incarcereze o persoana timp de pana la patru ani fara proces.

"Departamentele relevante lucreaza pentru a elabora un proiect de reforma aceasta putand fi anuntata inainte de sfarsitul anului", a declarat premierul, fara a da detalii suplimentare, ca raspuns la o intrebare adresata de un jurnalist chinez.

Li Keqiang se angajeaza sa sustina o distributie mai echitabila a veniturilor rezultate in urma cresterii economice si sa lupte "neobosit" impotriva coruptiei, flagel national la toate nivelurile partidului si guvernului.

Premierul a promis, de asemenea, sa reduca birocratia si sa diminueze cheltuielile aparatului bugetar precizand ca "va avea loc o scadere si nu o crestere a numarului de persoane platite de guvern".

"Va avea loc o scadere si nu o crestere a sumei cheltuite pentru cazarea oficialilor, pentru deplasarile in strainatate si pentru achizitionarea de vehicule oficiale", a adaugat noul premierul.

Li Keqiang a mai declarat, cu ocazia conferintei de presa, ca acuzatiile facute de Washington la adresa Beijingului cu privire la atacurile cibernetice recente asupra SUA sunt "nefondate".

"China este ea insasi victima unor atacuri cibernetice. China nu sustine atacurile cibernetice. In realitate, ne opunem unor astfel de actiuni. Trebuie sa ne aparam de acuzatii reciproce nefondate", a declarat noul premier.

Presedintele american Barack Obama a avertizat miercuri autoritatile chineze impotriva proliferarii atacurilor cibernetice impotriva Statelor Unite.