Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in varsta de 65 de ani, a anuntat ca va renunta la politica, la finalul actualului mandatului european, care se incheie la sfarsitul lui 2014, informeaza AFP.

Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului EuropeanFoto: Agerpres

"Membri ai familiei mele se vor afla pe liste (in Belgia - n.red.). Cei care vor sa voteze pentru un Van Rompuy, vor avea toate sansele sa o faca. Sfarsitul lui 2014 reprezinta sfarsitul carierei mele politice", a declarat Van Rompuy intr-o emisiune a postului public belgian VRT.

Fost premier al Belgiei si o voce cu greutate a partidului democrat-crestin flamand, Van Rompuy este presedintele Consiliului European de la 1 ianuarie 2010. Van Rompuy a fost reales in 2012, iar al doilea mandat se va incheia pe 30 noiembrie 2014. potrivit regulamentelor, mandatul poate fi reinnoit o singura data.

Familia Van Rompuy este bine reprezentata in peisajul politic belgian. Fratele presedintelui Consiliului European, Eric, este deputat flamand. Fiul sau, Peter, detine si el un mandat in parlamentul flamand. Sora sa, Tine, a participat in mai multe alegeri pe liste ale extremei stangi. Sotia lui Van Rompuy, Geertrui, este viceprimarul unei comune de la periferia Bruxelles-ului.