Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a nominalizat pe Moshe Yaalon, fost sef al Statului Major al armatei israeliene si fost vicepremier, pentru a-l inlocui pe Ehud Barack la conducerea Ministerului Apararii, se arata intr-un comunicat de presa al partidului de dreapta Likud, din care acesta face, dat publicitatii duminica, informeaza AFP.

Moshe YaalonFoto: Agerpres/AP

"Intr-o perioada critica pentru securitatea Israelului, in timp ce regiunea noastra este in criza, este important ca in aceasta pozitie sa fie o personalitate experimentata ca Moshe Yaalon. In numele tuturor cetatenilor acestei tari, ii doresc mult noroc", a declarat premierul Netanyahu.

Yaalon, in varsta de 62 de ani, si-a petrecut ultimii patru ani in cercul de ministri al lui Netanyahu, laudand si manifestandu-si sprijinul in repetate randuri fata de viziunea strategica a premierului de dreapta.

Potrivit Reuters, Yaalon impartaseste neincrederea prim-ministrului fata de palestinieni, insa este mai putin circumspect fata de programul nuclear israelian. In trecut, fostul sef al Statului Major a avut o abordare mult mai precauta cu privire la un posibil atac israelian asupra facilitatilor nucleare iraniene.

Yaalon il inlocuieste la conducerea Ministeruli Apararii pe Ehud Barak, care a condus partidul de centru-stanga din fosta coalitie de guvernare si a ocupat pozitia in ultimii 7 ani. Barak nu a candidat in alegerile generale din 22 ianuarie 2013.

Fostul general Moshe Yaalon este un loialist al partidului Likud, din care face parte premierul Netanyahu. Yaalon a intrat in politica in 2008, cand s-a alaturat partidului Likud. In urma alegerilor din 2009, el a fost numit vicepremier si ministru al Afacerilor Strategice in guvernul Netanyahu.

  • Yaalon: Agresiv cu privire la palestinieni, ca si Netanyahu, dar este precaut cu privire la Iran

In calitate de comandant al serviciilor militare de informatii, in anii 1990 Yaalon nu a impartasit optimismul guvernului de stanga fata de negocierile de pace cu palestinienii. In 2002 a fost promovat in functia de sef al Statului Major al armatei israeliene, insa mandatul sau a fost intrerupt in 2005, dupa ce s-a opus retragerii Israelului din Fasia Gaza in acelasi an.

Obiectiile sale au fost asemanatoare cu cele ridicate de Netanyahu, care a invocat repetatele revolte palestiniene impotriva statului evreu si preluarea Gaza de catre miscarea islamista Hamas pentru a justifica reticenta de a renunta la ocupatia Cisiordaniei.

Ideologul Netanyahu si Yaalon, cunoscut pentru discursul simplu, au opinii diferite asupra metodei de abordare a activitatilor nucleare conduse de Teheran, o provocare mai indepartate decat problema palestiniana insa mai dificila.

Un oficial israelian a declarat ca Yaalon a fost printre ministrii din cabinetul lui Netanyahu care au votat impotriva propunerilor premierului de a ataca Iranul facute in pofida apelurilor SUA ca Israelul sa dea timp sanctiunilor internationale sa isi efectul.

"Yaalon este agresiv cu privire la palestinieni, ca si Netanyahu, dar este precaut cu privire la Iran", a declarat pentru Reuters Amotz Asa-El, de la think-thank-ul liberal Hartman Institute din Ierusalim, care a urmarit cariera militara si intrarea in politica a lui Yaloon.

Potrivit analistului, noul ministru al Apararii ar putea reprezenta un fel de contragreutate la orice noua propunere a lui Netanyahu de a declara razboi - cu exceptia cazului in care Israelul primeste informatii sigure ca inamicul sau este pe cale sa construiasca o bomba, caz in care, sustine Amotz Asa-El, cabinetul ar putea sprijini unanim un atac.

  • Netanyahu a reusit sa formeze un guvern

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a informat oficial sambata seara pe presedintele Shimon Peres ca a reusit sa formeze un guvern, potrivit unei declaratii de presa transmisa de presedintie citate de AFP.

Netanyahu a semnat vineri acorduri cu coalitia de centru-dreapta si cu dreapta religioasa nationalista.

Votul de investitura ar urma sa aiba loc luni, cu doua zile inainte de vizita lui Barack Obama in Israel si in Teritoriile palestiniene.

Netanyahu trebuie sa-si prezinte cabinetul inainte de 16 martie, in caz contrar presedintele fiind obligat sa desemneze un alt candidat pentru formarea unei majoritati parlamentare.