Guvernul venezuelean a abandonat ideea de a imbalsamare corp a lui Hugo Chavez precizand ca ain acest caz ar fi urmat sa fie transferat in Rusia timp de cateva luni, informeaza AFP. Vineri, mii de sustinatori au insotit cortegiul funerar al regretatului presedinte de la Academia Militara din Caracas la fosta cazarma transformat in Muzeul Revolutiei.

Anuntul a fost facut de ministrul Informatiei si Comunicarii, Ernesto Villegas, pe contul sau de Twitter.

"Am cerut sa se renunte la ideea de a se imbalsama corpul Comandantului Chavez dupa raportul unei comisii medicale ruse", a declarat ministrul de Informare si Comunicare.

Corpul lui Chavez urma sa fie transferat in Rusia timp de sapte luni pentru a se realiza imbalsamarea, a scris Villegas pentru a explica abandonarea acestui proiect.

Inca de miercuri, presedintele interimar Nicolas Maduro a recunoscut ca va fi "destul de dificil" ca corpul lui Chavez sa fie imbalsamat asa cum anuntase guvernul la doua zile dupa moartea la 5 martie a presedintelui.

Dupa noua zile si noua nopti in care sute de mii de oameni au venit sa aduca un ultim omagiu "Comandantului" Chavez, care a condus tara timp de 14 ani, sicriul cu trupul neinsufletit a fost transferat de la Academia Militara din Caracas, in mijlocul zilei intr-un muzeu situat intr-o fosta cazarma din inima unui bastion chavist, cartierul sarac 23 de Enero (23 ianuarie), aflat in centrul capitalei.

Procesiunea a fost precedata de o ceremonie cu rugaciuni, discursuri sustinute de cei apropiati si de demnitari, si cu onoruri militare aduse de aproximativ 2.000 de cadeti ai Academiei Militare.

La bordul unui jeep militar, presedintele interimar Nicolas Maduro, insotit de presedintele bolivian Evo Morales, au condus coloana care s-a deplasat de-a lungul "Paseo de los Proceres" ("Bulevardul oamenilor ilustri"), sub privirile a mii de oameni purtand tricouri cu imaginea fostului presedinte si fluturand steaguri in culorile nationale.

Sicriul a fost transportat intr-o limuzina neagra, cu geamuri transparente acoperite de un drapel venezuelean.

Multimea s-a adunat pe marginile drumului, la balcoanele cladirilor, unii chiar s-au suit in copacii de pe margine pentru a-l saluta pentru ultima data pe presedintele venezuelean.

Procesiunea a ajuns, dupa-amiaza, "cazarma muntelui", o cladire in stil colonial transformata in Muzeul Revolutiei. Fosta cazarma a fost cartierul general al lui Hugo Chavez dupa tentativa esuata de indepartare a presedintelui Carlos Andres Perez in 4 februarie 1992.

Sute de oameni au asteptata inca de dimineata sosirea sicriului sefului de stat in cartierul modest din Caracas.

"Promitem sa va fim loiali in aceasta viata si va conducem la postul de comanda, sa va odihniti acolo crestineste ca un lider si comandant al fortelor armate venezuelene", a declarat Maduro, adresansu-se fostului presedinte, inainte ca un preot sa binecuvanteaza sicriu.

Desi ceremonia de vineri a fost ultima programata, anuntul ministrului venezuelean a creat o stare de incertitudine cu privire la ce se va face cu corpul fostului presedinte.

Guvernul si-a exprimat initial dorinta de a instala corpul imbalsamat in Panteonul National Venezuelean, alaturi de eroul national, "eliberatorul" Simon Bolivar.

Totodata, Guvernul a amanat marti, pe termen nelimitat, transmiterea catre Adunarea Nationala a unui amendament constitutional pentru transferul corpului lui Chavez langa cunoscutul sau predecesor.

Constitutia venezueleana actuala prevede ca Panteonul National este rezervat venezuelenilor "ilustri care au adus servicii deosebite Republicii, pentru cel putin 25 de ani dupa moarte". In plus, orice modificare a Constitutiei trebuie sa fie supusa unui referendum.