Vaticanul a respins ferm, vineri, acuzatiile de colaborare cu junta militara argentiniana formulate la adresa Papei Francisc, calificandu-le drept "calomnioase si defaimatoare", informeaza Mediafax citand AFP.

Este o campanie venita din partea unor "elemente ale stangii anticlericale pentru a ataca Biserica si ele trebuie sa fie respinse", a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, citind un comunicat oficial.

Controversa cu privire la atitudinea adoptata de catre Biserica Catolica argentiniana in timpul dictaturii a aparut imediat dupa alegerea lui Bergoglio, care a fost audiat de catre justitie ca martor, fara sa fi fost vreodata acuzat.

Critici ai lui Bergoglio denunta rolul acestuia in disparitia a doi misionari iezuiti, Orlando Yorio si Francisco Jalics, incarcerati pe 23 martie 1976, iar ulterior torturati la Scoala de Mecanica a Marinei (ESMA). Ei au fost eliberati cinci luni mai tarziu.

Prelatul argentinian conducea, la vremea respectiva, iezuitii din Argentina.

"Am facut ceea ce am putut, la varsta pe care o aveam, cu ajutorul putinelor relatii pe care le aveam, pentru a interveni in favoarea unor persoane sechestrate", afirma Jorge Bergoglio intr-un volum de interviuri.