Președintele francez Francois Hollande nu mai crede într-o soluționare politică a conflictului dintre opoziția siriană și regimul Assad. Așa că șeful de la Elysee dorește ridicarea embargoului și înarmarea rebelilor sirieni. Partenerii europeni sunt reticenți, iar Parisul ia în considerare un demers unilateral.

Franța nu exclude posibilitatea de a livra arme rebelilor sirieni și fără acordul partenerilor din UE. Deși subiectul nu se află pe agenda oficială a liderilor europeni reuniți la Bruxelles, Franța și Marea Britanie vor să forțeze o dezbatere în acest sens. Dacă statele europene nu se vor lăsa convinse de necesitatea ridicării embargoului actual, atunci Franța își va asuma răspunderea. Declarația a fost făcută joi seara, la Bruxelles, de Francois Hollande.

Termenul dat de Hollande pentru aprobarea livrărilor de arme este cel târziu sfârșitul lunii mai. Soluțiile politice au eșuat în Siria în ciuda presiunii internaționale. Un oficial britanic a declarat chiar că embargoul de arme are o componentă perversă: el nu împiedică livrările de arme către regimul Assad, dar le blochează pe cele care ar putea fi destinate opoziției. Există mai multe țări europene care sunt reticente în această privință, printre ele Germania, Austria și Suedia.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, anunțase deja că Parisul ar putea acționa ca stat suveran și fără acordul partenerilor europeni. O declarație similară fusese făcută și de premierul britanic David Cameron. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat în acest context că SUA sprijină formele de susținere a opoziției siriene enunțate de Paris și Londra.

Astăzi se împlinesc doi ani de la izbucnirea războiului civil în Siria. Peste 70.000 de persoane și-au pierdut viața în acest conflict în timp ce comunitatea internațională nu a reușit timp de doi ani să acționeze decisiv în acest dosar. Circa un milion de oameni s-au refugiat din cauza războiului civil.