In intreaga lume si in special din tarile in curs de dezvoltare a fost salutata alegerea "primului papa al Americilor", argentinianul Jorge Bergoglio, devenit miercuri Papa Francisc. Noul Suveran Pontif, al 266-lea din istorie, va conduce destinele a 1,2 miliarde de credinciosi catolici.

"Alegerea sa demonstreaza... forta si vitalitatea unei regiuni ce influenteaza din ce in ce mai mult lumea noastra si, la fel ca milioane de americani hispanici, noi, Statele Unite, impartasim aceeasi bucurie in aceasta zi istorica', a declarat presedintele SUA Barack Obama, care a adresat", urari calduroase primului Papa din Americi, scrie AFP.

Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, si-a exprimat speranta ca noul papa va continua promovarea dialogului intre religii, precum predecesorul sau Papa Benedict al XVI-lea.

Presedinta argentiniana, Cristina Kirchner, i-a urat noului papa sa aiba o 'sarcina pastorala fructuoasa in exercitarea responsabilitatilor sale atat de mari de cautare a justitiei, egalitatii, fraternitatii si a pacii omenirii'.

Presedinta Braziliei, Dilma Rousseff, a subliniat ca in luna iulie, "credinciosii" il asteapta "cu nerabdare" pe Papa la Rio de Janeiro pentru Zilele Mondiale ale Tineretului.

Uniunea Europeana i-a urat Papei Francisc un lung pontificat, in timpul caruia sa poata "promova pacea, solidaritatea si demnitatea umana".

Seful Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, i-a adresat Papei Francisc "toate binecuvantarile ca sa poata infrunta responsabilitatile enorme pe care le are pe umeri ca si conducator al Bisericii Romano-Catolice".

Presedintele francez Francois Hollande a asigurat ca "Franta, fidela istoriei ei si principiilor universale ale libertatii, egalitatii si fraternitatii (...) va continua dialogul de incredere pe care l-a avut intotdeauna cu Sfantul Scaun".

Alegerea unui papa provenit din America Latina i-a "incantat si emotionat", pe episcopii din Africa de Sud pentru care noul papa, fiul unui "umil feroviar, cunoaste bine problemele si provocarile cu care lumea in curs de dezvoltare trebuie sa le infrunte".

Papa Francisc s-a nascut pe "continentul sperantei", au spus episcopii brazilieni, pentru care aceasta alegere "revitalizeaza" Biserica Catolica.

Si episcopii spanioli au sarbatorit la randul lor alegerea noului Papa spunand ca a avut "profilul unui sfant", potrivit secretarului general al Conferintei Episcopale Spaniole (ECE), episcopul Juan Antonio Martinez Camino.

Cancelarul german Angela Merkel, fiica unui pastor protestant, a estimat ca "dincolo de crestinatatea catolica, multi asteapta de la noul Papa o orientare nu numai in probleme legate de credinta, dar si in ceea ce priveste pacea, dreptatea si pastrarea creatiei".

Patriarhul latin al Ierusalimului Fouad Twal si-a exprimat speranta ca Papa "va continua sa lucreze pentru pace si dreptate in Orientul Mijlociu".

Luandu-si numele Sfantului Francisc de Assisi, noul Papa "pune accent pe simplitate, saracie si contactul cu oamenii", considera episcopii polonezi.