Noul Papa Francisc are o agenda destul de incarcata pentru primele zile ale pontificatului sau, a anuntat miercuri seara Vaticanul. Viata lui s-a schimbat inca de noaptea trecuta, pe care a petrecut-o in resedinta Sfanta Marta, unde au fost cazati cei 115 cardinali reuniti pentru alegerea noului papa. Este un fost azil, aflat in apropiere de Capela Sixtina.

Noul Suveran Pontif a dormit apartamentul 201, unul confortabil care area trei incaperi: un birou, un living si un dormitor.

  • Joi dimineata, Papa Francisc trebuie sa se trezeasca devreme. Are de facut o "vizita privata" la Bazilica Santa Maria Maggiore.

"Maine (n.r. joi), ma voi ruga la Fecioara pentru ca ea protejeaza orasul Roma", a anuntat in prima lui declaratie nou Papa, care este, de asemenea, Episcopul Romei, de la balconul Bazilicii Sf. Petru.

Dupa-amiaza in jurul orei 16:00 GMT (18:00 la Bucuresti) va oficia o Liturghie impreuna cu ceilalti 114 cardinali electori in Capela Sixtina.

  • Vineri, la ora 10:00 GMT (ora 12:00 la Bucuresti) ii va primi pe toti cardinalii, atat electori cat si octogenari, in frumoasa Sala Clementina a Palatului Apostolic.
  • Apoi, sambata, el se va intalni, potrivit unei traditii recente, cu jurnalisti care au urmarit Conclavul, adica peste 6.000 de oameni - ziaristi, cameramani si fotografi, dar si cu oamenii de comunicare ai Vaticanului.
  • Duminica, el va rosti traditionala rugaciune Angelus de la apartamentul papal la ora 11:00 GMT. Purtatorul de cuvant al Vaticanului a anuntat, de asemenea, ca Papa se va intalni si cu predecesorul sau Benedict "in zilele urmatoare."
  • Slujba de inaugurare a pontificatului Papei Francisc va avea loc in 19 martie, sarbatoarea Sf. Iosif, patronul bisericii catolice, la ora 8:30 GMT in Bazilica Sfantul Petru.
  • Si, in 20 martie, va avea o audienta cu fratii delegati la Vatican. Nu va fi o audienta generala.