Un acord a fost incheiat miercuri intre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si partenerul sau laic Yair Lapid pentru formarea viitorului guvern, anunta AFP.

Potrivit acestui acord, ministerul Educatiei, care constituia principalul mar al discordiei, va fi atribuit Yesh Atid, partidul lui Yair Lapid, care va fi ministru de Finante, anunta mai multe televiziuni si posturi de radio din Israel.

Partidul lui Yair Lapid a fost marea surpriza a alegerilor din 22 ianuarie, obtinand 19 parlamentari din 120.

Ministerul de Interne, disputat si el, va reveni in schimb Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu, a precizat radioul militar.

Formula finala a acordului si programul de guvernare urmeaza sa fie finalizate in cursul serii de miercuri, in urma unei intalniri dintre Netanyahu, Yair Lapid si Naftali Bennett, liderul Caminului Evreiesc. Aceasta din urma formatiune este un partid nationalist religios care a reusit si el un scor frumos, (12 deputati) si care va face parte din viitorul guvern.

Semnarea oficiala a acordului ar urma sa aiba loc joi, potrivit radioului public. Ulterior, Netanyahu se va deplasa la presedintele Shimon Peres pentru a anunta ca are o majoritate parlamentara.

Votul de investitura ar urma sa aiba loc luni, cu doua zile inainte de vizita lui Barack Obama in Israel si in Teritoriile palestiniene.

Netanyahu trebuie sa-si prezinte cabinetul inainte de 16 martie, in caz contrar presedintele fiind obligat sa desemneze un alt candidat pentru formarea unei majoritati parlamentare.