Alb? Negru? sau ... gri? nuantele fumului care iese din cosul Capelei Sixtine si care anunta daca Biserica Catolica are in sfarsit un nou papa provoaca bucuria amatorilor de suspans si cosmarul ziaristilor insarcinati cu prezentarea acestei stiri lumi intregii, scrie AFP.

Dupa fumul negru de marti seara, care a marcat finalul primului scrutin al cardinalilor, miercuri din cosul Capelei Sixtine au iesit volute gri, starnind confuzii care au marcat fiecare dintre conclave in ultimii 40 de ani.

In 19 aprilie 2005, la alegerea lui Benedict al XVI-lea, fumul a prins o culoare gri din cauza arderii buletinelor de vot, in ciuda faptului ca s-a utilizat pentru prima oara o fumigena alba.

Angoasanta problema a culorii fumului a bantuit si precedentele doua conclave, cand au fost alesi Ioan Paul I si Ioan Paul al II-lea.

In 26 august 1978, la alegerea lui Ioan Paul I, succesorul lui Paul al VI-lea, multimea a vazut fumul negru, in conditiile in care acesta ar fi trebuit sa fie alb.

O inregistrare din acea vreme ii arata pe ziaristii acreditati la Vatican convinsi ca fumul a fost negru. De fapt, acesta era alb, dar in contre-jour si la ora sapte seara, parea gri. Comentariile de atunci: "uite-l negru, e negru ... este un negru foarte pal deoarece soarele il deschide", exclama un ziarist. "Papa este ales si fumul este negru, ce semn rau", s-a spus mai tarziu, legat de cardinalul Albino Luciani, care murea la doar 33 de zile de la inceperea pontificatului sau.

15 octombrie 1978: la 18,34, un fum iese de pe cosul Capelei Sixtine. Aproximativ 100.000 de persoane din piata Sfantul Petru il vad alb si saluta rezultatul cu un lung sir de aplauze.

Dar Radio Vatican anunta ca fumul este negru. Incertitudinea se instaleaza, cu atat mai mult cu cat fumul care continua sa iasa era gri. 20 de minute mai tarziu, purtatorul de cuvant al Vaticanului confirma ca cele doua ture de scrutin din dupa-amiaza zilei de 15 octombrie au fost negative si ca fumul era intr-adevar negru.

Cardinalul polonez Karol Wojtyla va fi ales a doua zi, in 16 octombrie, seara, dupa al 8-lea tur de scrutin.

Dar confuzia a continuat in ceea ce priveste identitatea noului papa. Atunci cand cardinalul insarcinat cu anuntarea numelui a pronuntat in latina formula "Habemus papam ... cardinalem Karolus Wojtyla", multimea a crezut ca este vorba de alegerea unui cardinal african.

Potrivit relatarilor presei din acea vreme, unul dintre cardinalii reuniti in Capela Sixtina, Carlo Casariego, a intrebat cu voce tare: "Cine este Botiglia?".

Atunci cand cardinalul Casariego a venit sa-l salute pe noul papa, Ioan Paul al II-lea i-a spus surazand: "Acum stiti cine este Botiglia", dupa cum povesteste istoricul italian Alberto Melloni.

Cardinalul de Cracovia, Karol Wojtyla, atunci in varsta de 58 de ani, era putin cunoscut de catre confratii sai si necunoscut pentru restul lumii.

El s-a impus deoarece primele 7 ture de scrutin nu au reusit sa faca diferenta intre doi candidati italieni, cardinalul episcop de Geneva Giuseppe Siri si cardinalul episcop de Florenta Giovanni Benelli.

Istoria s-ar putea si azi, in conditiile in care aproximativ zece cardinali straini figureaza printre candidatii cu sanse reale la scaunul papal.