Zborul inaugural al primei rachete de croaziera cu raza lunga de actiune si dezvoltata in intregime de India a fost intrerupt marti la jumatatea parcursului deoarece devia de la traiectorie, relateaza AFP.

Racheta Nirbhay cu doua etaje a fost trasa din statul Orissa, in estul Indiei, dar zborul a fost intrerupt prematur pentru "asigurarea securitatii coastei", a precizat agentia publica insarcinata cu dezvoltarea tehnologiilor militare (DRDO).

"La aproximativ jumatatea parcursului, am observat devieri de la traseul initial", a afirmat, intr-un comunicat, un purtator de cuvant al DRDO, Ravi Gupta, care a precizat insa ca obiectivele de baza ale acestui test au fost atinse.

Cu o portanta de circa 1.000 km, racheta subsonica Nirbhay poate fi lansata de vectori terestri, maritimi si aerieni, potrivit oficialilor din aparare. Aceasta racheta sol-sol este dotata cu un turboreactor si poate zbura la altitudini joase pentru a evita sa fie detectata.

India detine deja in arsenalul sau militar racheta de croaziera supersonica BrahMos, dezvoltata impreuna cu Rusia.

Testul de marti intervine la mai putin de un an dupa lansarea reusita a rachetei cu raza lunga de actiune si cu capacitate nucleara Agni V, cu o portanta de 5.000 km, care poate atinge tinte de pe teritoriul chinez precum si din restul Asiei si anumite tari din Europa.

In timp ce rachetele cu raza scurta de actiune Agni I si II (pana la 2.500 km) au fost concepute in principal pentru a viza Pakistanul, rachetele cu raza mai lunga sunte percepute ca mijloace de disuasiune la adresa Chinei.