Ninsori iesite din comun pentru acest sezon cadeau marti in nord-vestul Europei, paralizand transporturile, privand mii de locuitori de electricitate si blocand automobilele pe drumurile inghetate, scrie AFP.

Franta, Marea Britanie, Belgia, Olanda si Germania sunt printre cele mai afectate tari in urma acestor caderi de zapada neobisnuite dupa zece zile de primavara.

In Franta, unde intregul nord al tarii este afectat, intemperiile aui provocat perturbatii puternice in intregul sistem de transport in comun din regiunea pariziana, societatea cailor ferate (SNCF) sfatuind locuitorii din periferie sa renunte sa mai mearga la Paris.

Sapte milioane de Francilieni (locuitorii din regiunea pariziana) folosesc mijloace de transport un comun in fiecare zi pentru a ajunge la serviciu.

Pe strazile din nordul Frantei, situatia este la fel de dificila, cu strazi alunecoase si accidente de camioane.

Caderile de zapada urmeaza sa continue toata ziua in regiunea pariziana, stratul de omat urmand sa atinga 8 pana la 12 centimetri.

Autoritatile cerusera luni seara companiilor aeriene sa suspende un sfert din zborurile de marti pe aeroporturile pariziene Roissy si Orly.

In schimb, toate zborurile au fost anulate marti pe aeroportul din Beauvais, la 60 km de Paris, care gazduieste cursele low-cost, precum si la Lille (nord).

In Germania, caderile de zapada au determinat anularea a 161 de zboruri pe aeroportul din Frankfurt, al treilea din Europa.

In Berlin, transporturile publice sunt afectate, mai multe trenuri fiind anulate sau avand intarzieri.

Acelasi scenariu si in Belgia, unde caderile de zapada perturbau puternic marti dimineata transporturile.

In Olanda, zapada - 10 cm in timpul noptii - a provocat numeroase ambuteiaje pe strazile din sudul tarii.