Marina rusa a inceput pregatirile pentru amplasarea unei forte permanente care sa apere interesele Rusiei in Marea Mediterana, a anuntat luni comandantul acestei arme, amiralul Viktor Chirkov, citat de agentia RIA Novosti.

"Ministerul apararii ne-a ordonat sa formam o forta care sa opereze in Marea Mediterana permanent", a spus Chirkov. "Am inceput deja sa lucram", a adaugat acesta.

Ministrul Apararii, Serghei Shoigu, afirmase anterior ca s-a luat decizia formarii unei forte navale permanente in Mediterana.

"Cred ca avem capacitatea de a forma si mentine o astfel de forta", a spus Shoigu, care a vorbit despre succesul unor recente manevre navale de amploare efectuate de rusi in Mediterana si in Marea Neagra.

Exercitiile au implicat nave din flotele Nordica, Baltica, Marea Neagra si Pacific.

Niciunul dintre cei doi oficiali nu au mentionat un termen pentru amplasarea noii forte navale, care va presupune eforturi semnificative din punct de vedere logistic.

Un oficial de rang inalt din ministerul apararii afirmase la inceputul lui martie, pentru RIA Novosti, ca forta navala ar putea fi formata din 10 nave de lupta si auxiliare provenind de la trei dintre flotele existente.

Forta navala ar putea opera folosit porturi din Cipru, Muntenegru, Grecia si Siria ca puncte de aprovizionare, a adaugat acesta.

Uniunea Sovietica a mentinut o flota in Marea Mediterana din 1967 pana in 1992. Ea avea ca menire contracararea Flotei a sase a SUA in perioada Razboiului Rece si era formata din 30-50 nave de razboi si auxiliare.