China prevede fuzionarea actualului Minister al sanatatii si a Comisiei nationale a populatiei si planificarii familiale, pentru a crea o "Comisie Nationala de sanatate si planificare familiala". Serviciile de planificare familiala au o reputatie proasta in China, deoarece ele pun in aplicare politica copilului unic, responsabila de numeroase drame, intre care sterilizari in masa, avorturi tardive sau abandonarea fetitelor, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta politica, de o amploare unica in lume, a fost realizata in mars fortat timp de peste trei decenii. Aceasta politica nu a fost decat marginal relaxata, iar acum este din ce in ce mai mult pusa sub semnul intrebarii, in conditiile in care tara este amenintata de problemele imbatranirii care fac ca populatia activa pe campul muncii sa inceapa sa scada.

Studiul si redactarea politicilor strategice de crestere a populatiei vor fi de acum incredintate Comisiei nationale pentru dezvoltare si reforma, organismul de planificare economica din China.

Aceste masuri se inscriu intr-o ampla restructurare a institutiilor de stat ale Chinei, menita sa le creasca eficienta si care a fost decisa la reuniunea plenara a parlamentului, in curs de desfasurare la Beijing.

Potrivit Xinhua, este vorba de cea de-a saptea restructurare a guvernului chinez in ultimele trei decenii, pentru a reduce birocratia si interventia administratiei in problemele sociale si de piata.

Numarul de ministere in cadrul Consiliului de Stat (guvernul) se va reduce de la 27 la 25, in timp ce mai multe departamente si agentii vor fi reorganizate, in conformitate cu un plan de restructurare institutionala prezentat la sesiunea de duminica a parlamentului national.