O discutie aprinsa intre doi prieteni beti cu privire la religie se afla la originea unei revolte izbucnite sambata, in Lahore, Pakistan, in timpul careia musulmanii au incendiat peste 100 de case apartinand crestinilor, au relatat duminica politia si martori oculari, transmite AFP.

Peste 3.000 de musulmani furiosi au luat cu asalt Joseph Colony, un cartier crestin din Lahore, dupa arestarea unui crestin acuzat ca a facut, in urma cu trei zile, afirmatii blasfematoare la adresa profetului Mahomed.

Violentele nu s-au soldat cu victime. Politia a anuntat ca a arestat peste 60 de persoane suspectate ca au participat la violente, iar purtatorul de cuvant al guvernatorului provinciei Punjab a promis ca acestea vor fi duse in fata tribunalului antiterorist.

Sawan Masih a fost arestat vineri, dupa ce a fost denuntat de catre un prieten musulman, Shahid Imran, care l-a acuzat de blasfemie, delict pasibil de pedeapsa cu moartea in Pakistan, tara in care 97% dintre cei 180 de milioane de locuitori sunt musulmani.

Astfel, un numar mare de crestini si-au parasit locuintele, temandu-se de represalii.

Cei doi amici "erau beti miercuri cand au inceput sa se certe" cu privire la religie, a explicat presei Multan Khan, ofiter din cadrul politiei locale.

Un purtator de cuvant al politiei din Punjab, Nabila Ghazanfar, a anuntat ulterior ca patru inalti responsabili, intre care si Multan Khan, au fost demisi din functii pentru "neglijenta" si pentru esecul de a tine sub control protestatarii violenti.

Victimele vor primi 200.000 de rupii fiecare drept compensatii dupa incendierea caselor, iar autoritatile vor lua si sarcina costului reconstructiilor, potrivit guvernului provinciei Punjab.

Severitatea legii pakistaneze in cazul blasfemiei a atras atentia comunitatii internationale si a suscitat o mare emotie anul trecut in "cazul Rimsha".

Rimsha, o tanara crestina analfabeta, de aproximativ 14 ani, a stat timp de trei saptamani in detentie provizorie intr-una din inchisorile cele mai dure din tara, dupa ce a fost acuzata ca a ars coli de hartie pe care erau scrise versete din Coran.

Toate acuzatiile impotriva fetei au fost retrase apoi de justitia pakistaneza.