Cetatenii din Insulele Falkland, sau Malvine, merg duminica la urne pentru a vota in referendumul care stabileste pastrarea sau nu a statutului de teritoriu britanic de peste mari, relateaza BBC.

Insulele FalklandFoto: Google Maps

Argentina a reiterat constant pretentia sa asupra insulelor, 30 de ani dupa conflictul de 74 de zile din regiune. Autoritatile din insule au decis sa organizeze referendumul la presiunea Argentinei pentru negocieri privind suveranitea.

Este de asteptat ca restransa comunitate de locuitori sa voteze "da" pentru pastrarea statutului, insa chiar si un rezultat coplesitor in acest sens nu va rezolva, cel mai probabil, disputa, noteaza BBC.

Din populatia totala de aproape 2.900 cetateni, potrivit unei estimari facute anul trecut, 1.672 pot vota. Exista si argentineni care traiesc in insule si au drept de vot.

Lidera statului argentinian, Cristina Fernandez de Kirchner, a declarat ca dorintele locuitorilor nu sunt relevante in ceea ce priveste o disputa teritoriala.

Cei mai multi argentinieni considera Malvinele ca fiind argentiniene si recuperearea lor apare in constitutia nationala.

La scrutin vor lua parte si observatori internationali.

Fortele argentiniene au invadat Insulele Falkland pe 2 aprilie 1982, intrand in capitala Port Stanley dis de dimineata. Garnizoana marinei regale a fost coplesita si alte teritorii britanice din Atlanticul de Sud, incluzand Georgia de Sud, au fost capturate.

In cele doua luni de lupte, 255 britanici si circa 650 de militari argentinieni au fost ucisi, inainte de fortele argentiniene sa se predea.