Un tablou depozitat intr-un muzeu englez a fost identificat de catre experti ca fiind o opera necunoscuta a maestrului flamand din secolul al XVII-lea Antoon van Dyck, datorita unei fotografii postate pe un site de internet, relateaza BBC, citat de AFP.

Lucrarea, care dateaza din 1630, era pana in prezent considerata doar o copie. Acest tablou, ce reprezinta portretul unei doamne de onoare a sotiei lui Carol I, realizat in perioada cand pictorul flamand lucra la curtea regelui Angliei, era depozitat la Muzeul Bowes din Castelul Barnard, in nord-estul Angliei.

Insa, din fericire, lucrarea a fost fotografiata recent de catre o organizatie care a facut o inventariere a tuturor picturilor din domeniul public al Marii Britanii, pentru a realiza un imens muzeu virtual cu 210.000 de tablouri, ce pot fi vizualizate pe site-ul "Your paintings".

Expertii au reperat pe site acest tablou si l-au identificat drept un Van Dyck.

"Este un noroc extraordinar", a afirmat istoricul si comerciantul de arta Bendor Grosvenor. Potrivit acestuia, aceasta pictura, aflata intr-o stare proasta si care ar fi putut fi vanduta la licitatie drept o copie pentru mai putin de 5.000 de lire sterline, valoreaza in realitate in jur de un milion de lire sterline.

"Nu exista absolut nicio indoiala in privinta acesteia. Este in mod clar una dintre cele mai bune picturi ale lui Van Dyck", a confirmat pentru BBC expertul Christopher Brown.

Antoon Van Dyck, decedat la varsta de 42 de ani in anul 1641, si-a pus semnatura pe aproximativ 800 de tablouri. Un autoportret al sau, pictat cu cateva luni inainte de a muri, a fost adjudecat pentru suma de 9,5 milioane de euro in cadrul unei licitatii ce a avut loc la Londra in anul 2009.