Cateva mii de unguri au protestat sambata in fata Parlamentului de la Budapesta, la apelul organizatiilor neguvernamentale, impotriva noilor modificari ale Constitutiei ungare, pe care le considera contrare libertatilor individuale, relateaza AFP.

Parlamentul, in care partidul conservator aflat la putere, Fidesz, detine o majoritate de doua treimi, trebuie sa adopte luni un al patrulea set de amendamente la noua Constitutie, care a intrat in vigoare cu doar putin peste un an in urma.

Manifestatia, care s-a desfasurat in mod pasnic, a fost organizata de peste 10 organizatii neguvernamentale, printre care Amnesty International, Comisia Helsinki si TASZ (Asociatia pentru drepturile omului). "Constitutia nu este o joaca!", se putea citi pe numeroase afise.

Cateva mii de persoane au luat parte la protest, potrivit agentiei oficiale MTI, aproximativ 4.000, potrivit portalului de stiri Index.

"Daca cel de-al patrulea set de amendamente va fi adoptat, acest lucru va insemna sfarsitul autonomiei universitare, legarea studentilor de contracte (obligand tinerii absolventi detinatori ai unei burse de stat sa lucreze in Ungaria dupa terminarea studiilor), persecutarea oamenilor fara adapost, excluderea din definitia familiei a cuplurilor care traiesc in concubinaj, a celor fara copii sau a cuplurilor de acelasi sex", au avertizat organizatorii in apelul lor.

Ei au protestat de asemenea si impotriva unui text care limiteaza puterile Curtii Constitutionale, care nu va mai fi autorizata sa se refere la jurisprudenta sa si va trebui de acum sa statueze asupra formei si nu asupra fondului unei probleme.

Cu aceste noi schimbari, Ungaria si-a atras din nou criticile Comisiei Europene, a Parlamentului European si al Consiliului Europei.

Vineri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a sunat pe premierul ungar Viktor Orban pentru a-i comunica ingrijorarea fata de aceste noi modificari, care ar fi contrare principiilor unui stat de drept.