Televiziunea nord-coreeana a difuzat vineri imagini care surprind scene de isterie colectiva la sosirea liderului regimului comunist, Kim Jong-Un, pe o insula care s-a aflat in centrul confruntarii sangeroase dintre cele doua Corei, in 2010, scrie AFP.

Zeci de soldati in uniforme, dar si femei si copii mici alearga pe plaga pentru a-l primi pe Kim, imbracat intr-o manta lunga, si care a debarcat dintr-o vedeta militara pe insula Mu.

Urland de bucurie, cu bratele ridicate spre cer, il inconjoara pe tanarul presedinte, mostenitorul singurei dictaturi comuniste din istorie. Unii isi ascund chipurile in maini pentru a plange.

Jong-Un, care nu a implinit inca 30 de ani, i-a succedat tatalui sau Kim Jong-Il, la moartea acestuia, in decembrie 2011. Jong-Il preluase functia de la tatal sau, Kim Il-Sung, fondatorul Republicii Populare Democrate a Coreei (RPDC) in 1948.

Aceste demonstratii exuberante, care nu ar fi spontane, potrivit opozantilor regimului comunist, sunt prezentate regulat de presa de stat din Coreea de Nord, care le atribuie dragostei poporului pentru familia Kim, obiectul unui veritabil cult al personalitatii.

Televiziunea il prezinta apoi pe Kim trecand in revista trupele, observand cu un binoclu teritoriul sud-coreean sau mangaind copiii care se joaca.

Scena de isterie se repeta cand paraseste insula. Zeci de persoane alearga pe plaja si apoi intra imbracati in apele glaciale ale marii Japoniei, pentru a-l insoti pe liderul suprem, care se urca din nou pe vapor.

In 23 noiembrie 2010, unitatea de artilerie de pe insula Mu a tras mai multe obuze asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong, ucigand doi civili si doi soldati sud-coreeni. Sudul a replicat cu tiruri de obuze de 155 mm.

Vizita lui Kim Jong-Un pe aceasta insula intervine a doua zi dupa ce ONU a votat noi sanctiuni impotriva Phenianului, dupa al treilea test nuclear, din 12 februarie.

Regimul comunist si-a multiplicat amenintarile de razboi impotriva Coreei de Sud si a Statelor Unite. Astfel, a amenintat cu denuntarea acordului de armistitiu care a pus capat razboiului din 1953, agitand spectrul unui "razboi termonuclear" si avertizand SUA ca se expun unei "lovituri nucleare preventive".

Vineri, a anuntat ca de acum inainte considera nule si neavenite "toate acordurile de neagresiune intre Nord si Sud".