Sute de mii de venezueleni au asistat vineri la funeraliile de stat ale presedintelui Hugo Chavez, organizate cu mare fast la Caracas, in prezenta a 32 de sefi de stat si de guvern straini, intre care cubanezul Raul Castro si iranianul Mahmoud Ahmadinejad, relateaza AFP. Nicolas Maduro, fostul vicepresedinte al lui Chavez si desemnat de acesta drept succesor in fruntea tarii, a promis "loialitate pana la moarte" presedintelui-defunct si ca va respecta "testamentul moral" al fostului lider al stangii sud-americane, decedat marti de cancer.

Raul Castro la sicriul lui ChavezFoto: Agerpres/Xinhua

Intr-un discurs de o jumatate de ora sustinut la sfarsitul funeraliilor de stat, Maduro a promis sa onoreze "testamentul moral" al lui Hugo Chavez, angajandu-se sa continue "lupta pentru ajutarea saracilor, pentru educatie si pentru o lume mai dreapta".

"Lupta continua! Traiasca Chavez! Mereu pana la victorie, Comandante!", a scandat Nicolas Maduro, in aplauzele multimii de inalti demnitari si militari venezueleni si inatil oficiali straini, adunati in jurul sicriului lui Hugo Chavez, in salonul de onoare al Academiei Militare din Caracas.

Maduro va depune juramantul de investitura in functia de presedinte interimar in cursul serii.

UPDATE 18.00: Mii de venezueleni imbracati in rosu se indreptau vineri catre esplanada Academiei Militare din Caracas pentru a asista la funeraliile de stat ale liderului radical de stanga Hugo Chavez, in prezenta a aproximativ 30 de sefi de stat straini, relateaza Mediafax.

Presedintele defunct Chavez, al carui trup neinsufletit expus intr-un sicriu pe jumatate deschis a fost venerat de catre doua milioane de sustinatori incepand de miercuri, potrivit autoritatilor, va fi imbalsamat "ca Lenin" si va fi aratat publicului cel putin inca sapte zile.

Unele persoane au petrecut toata noaptea pe imensa esplanada militara, unde au dormit pe cartoane sau pe ziare.

Altele continuau sa stea neobosite la coada la intrare in Academia Militara pentru a se inclina in fata trupului neinsufletit al charismaticului lider bolivarian, decedat marti la Caracas din cauza unui cancer, dupa 14 ani de putere ce au lasat o amprenta profunda asupra Venezuelei.

Esplanada era presarata cu gunoaie lasate de catre "pelerini" chavisti.

Gianelly Rangel, cu drapelul venezuelean pe umeri, spune ca sta la coada de 24 de ore impreuna cu cele doua fiice ale sale si sora sa pentru a-l saluta pe erou, "cel mai mare barbat al secolului XXI", declara ea.

Peste 30 de sefi de stat si de guvern ar trebui sa participe la ceremonia care a inceput la ora locala 11.00 (17.30, ora Romaniei).

Aproape toti presedintii latino-americani s-au deplasat la Caracas, printre care aliati din cadrul axei socialiste, precum cubanezul Raul Castro sau bolivianul Evo Morales, prieteni, precum brazilianca Dilma Rousseff si predecesorul sau Lula, dar si presedinti de dreapta, precum columbianul Juan Manuel Santos.

Doi presedinti, ostracizati de o mare parte a comunitatii internationale si sustinuti de catre Hugo Chavez, precum iranianul Mahmoud Ahmadinejad si belarusul Aleksandr Lukasenko, vor face o aparitie remarcata in onoarea liderului "antiimperialist", care a mai intretinut legaturi diplomatice cu Siria lui Bashar al-Assad si Libia din perioada lui Muammar Kadhafi.

Statele Unite, tinta predilecta a diatribelor vehemente ale lui Hugo Chavez, si europenii nu au trimis decat delegatii de rang secund. Numai Spania, pe care protocolul o obliga, l-a trimis pe printul mostenitor Felipe.

Vineri seara, fostul vicepresedinte Nicolas Maduro, desemnat de Chavez ca succesorul sau, va depune juramantul ca presedinte interimar.

El "va convoca alegeri in timpul dorit, in 30 de zile, in acord cu Constitutia", a anuntat presedintele Adunarii Nationale, Diosdado Cabello.

Maduro a creat senzatie, joi, cand a anuntat ca liderul sud-american va fi "imbalsamat", ca marii revolutionari ai secolului XX, Lenin, Ho Chi Minh sau Mao Tse Tung si ca trupul sau neinsufletit va fi "vizibil inca cel putin sapte zile".

"Pentru eternitate"

"Vrem sa il vada toti cei care vor acest lucru", a explicat el.

"S-a decis ca trupul neinsufletit al Comandantului sa fie pregatit, imbalsamat, pentru a putea fi expus intr-un sicriu de sticla si pentru ca poporul sa il poata avea cu el in muzeul Revolutiei pentru eternitate", a precizat Maduro.

Autoritatile venezuelene au livrat totusi informatii contradictorii cu privire la momentul in care cadavrul lui Chavez va fi transferat la "cazarma Muntelui", la vest de Caracas, unde este in constructie un Muzeu al Revolutiei bolivariene.

Maduro a declarat initial ca acest transfer va avea loc vineri, dupa funeraliile de stat.

Dar ministrul Stiintei si Tehnologiei si ginerele lui Chavez, Jorge Arreaza, a anuntat ulterior ca trupul neinsufletit al fostului presedinte va ramane expus timp de "cel putin sapte zile la Academia Militara".

Joi seara, imediat dupa ce a ajuns la Caracas, presedintele cubanez Raul Castro, urmat de presedinta Braziliei Dilma Rousseff, de predecesorul sau Luiz Inacio Lula de Silva si apoi presedintele ecuadorian Rafael Correa s-au recules in fata cadavrului lui Hugo Chavez.

Hugo Chavez era considerat principalul aliat politic si economic al Cubei si se prezenta ca fiul spiritual al parintelui Revolutiei Cubaneze, Fidel Castro.

Presedintele Iranului Mahmoud Ahmadinejad, sosit vineri dimineata la Carcas, a exprimat "cele mai profunde (condoleante) poporului venezuelean si tuturor popoarelor din lume, in special latino-americane", adaugand ca "presedintele Chavez a fost simbolul tuturor celor care cauta dreptatea, dragostea si pacea in lume". Pentru Teheran, Hugo Chavez a fost principalul aliat din America Latina.

Anuntul mortii liderului stangii latino-americane a provocat o adevarata unda de soc in Venezuela si a deschis o perioada de incertitudine.

Opozitia ramane in umbra pentru moment. Dar nu toti cetatenii il idolatrizeaza pe Chavez.

"Singurul lucru pe care l-a facut Chavez a fost sa raspandeasca ura si diviziune. Ei vor sa faca din el un martir. Acest lucru ma face sa rad", afirma Jose Mendez, un programator in varsta de 28 de ani.

In 14 ani de putere, Hugo Chavez a reinviat flacara stangii latino-americane "antiimperialiste" pe continentul latino-american.

In Venezuela, el si-a construit popularitate in randul paturilor defavorizate cu programe sociale finantate prin resursele de petrol si gratie charismei sale exuberante.

El a generat, de asemenea, clivaje puternice in societatea venezueleana, fara a reusi sa limiteze saracia si violenta urbana in crestere.