Un judecator din Palermo, Sicilia, a trimis joi in fata justitiei zece persoane, printre care sefi mafioti, carabinieri si oameni politici de rang inalt, sub acuzatia ca au participat, in urma cu douazeci de ani, la negocieri intre stat si Mafia pentru a evita continuarea atentatelor efectuate de Cosa Nostra, scrie AFP.

Judecatorul de audiente preliminare Giorgio Morosini a decis sa trimita in fata justitiei - pentru "violente si amenintari impotriva institutiilor statului - pe nasii mafioti Luca Bagarella, Toto Riina, Giovanni Brusca si Nino Cina, fostii ofiteri carabinieri Antonio Subranni, Mario Mori si Giuseppe De Donno si senatorul Marcello Dell'Utri, un apropiat al lui Silvio Berlusconi.

Un fost ministru de Interne (1992 - 1994) si fostul presedinte al Senatului Nicola Mancino vor fi judecati intre altele pentru marturie falsa in timp ce Massimo Ciancimino, fiul fostului primar al orasului Palermo, este acuzat de complicitate la asociere mafiota.

Judecatorul a stabilit inceperea procesului in data de 27 mai.

Un ultim inculpat, fostul ministru Calogero Mannino, acuzat de "violente si amenintari impotriva institutiilor statului", a ales o procedura accelerata si procesul sau va incepe in martie.

Acuzarea afirma ca fostii ministrii au incheiat un fel de pact cu mafia, prin intermediul carabinierilor si ai lui Dell'Utri, pentru a evita alte atentate dupa seria din 1992/1993. In schimb, mafia ar fi obtinut o relaxare a regimului carceral special foarte dur la care erau supusi sute de membri ai Cosa Nostra aflati in inchisoare.

Procurorul Nino Di Matteo afirmase in rechizitoriu, in ianuarie, ca "o parte a institutiilor, inclusiv in numele unei ratiuni de stat acuzabile, au incercat si obtinut dialogul cu mafia".

Aceste discutii au "convins mafiotii ca a pune bombe este rentabil", argumenta Di Matteo.

Potrivit acestui magistrat, totul ar fi plecat de la verdictul "maxiprocesului" impotriva mafiei pronuntat in ianuarie 1992, in urma achetei conduse de judecatorul Giovanni Falcone.

Falcone si colegul sau Paolo Borsellino au fost ucisi in mai si, respectiv iulie 1992, in urma a doua atentate realizate cu bombe foarte puternice.

Avocatii senatorului Marcello Dell'Utri au comentat acest proces drept "o rispire inutila a banilor publici si a timpului", exprimandu-si convingerea ca acesta, care face obiectul a numeroase anchete judiciare, va fi achitat.