Sicriul cu trupul neinsufletit al presedintelui venezuelean Hugo Chavez a fost depus si deschis, miercuri, la Academia Militara din Caracas, unde a fost realizata o capela pana la funeraliile sale prevazute pentru vineri, informeaza Mediafax citand AFP.

Sicriul va ramane deschis in salonul de onoare din Academie. La fata locului au sosit numeroase personalitati, intre care presedintele interimar Nicolas Maduro, precum si presedintii Argentinei, Uruguayului si Boliviei.

Escortat de rudele lui Chavez, de membri ai Guvernului si de sute de mii de simpatizanti, sicriul a intrat miercuri dupa-amiaza pe usile academiei militare, dupa un parcurs de sapte ore pe strazile capitalei.

In aplauzele multimii care striga "Viva Chavez", soldatii au scos din cortegiul funerar sicriul, purtat pe umeri de mai multi colaboratori, dupa care au intrat, in onoruri militare, in cladire.

Capela funerara a fost amplasata in Academia Militara unde s-a nascut vocatia politica a lui Hugo Chavez, fost ofiter, liderul stangii latino-americane, aflat la conducerea Venezuelei de 14 ani.

Venezuelenii vor putea merge la capela pentru a-i aduce un ultim omagiu liderului lor charismatic, decedat la varsta de 58 de ani din cauza cancerului, inaintea funeraliilor de vineri, la care vor participa numerosi lideri straini.

Hugo Chavez, admirat si contestat deopotriva

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, decedat marti in urma cancerului de care suferea din iunie 2011, a fost un lider venerat si contestat in egala masura, devenit simbol al socialismului in America Latina in cursul celor 14 ani in care a condus Venezuela, scrie AFP.

Castigator in fiecare tur de scrutin la care a participat dupa venirea la putere in 1999, Chavez a murit dupa ce a fost reales pentru un nou mandat prezidential de sase ani, pe 7 octombrie 2012.

Incepand din iunie 2011 a suferit patru operatii in Cuba pentru vindecarea cancerului, urmand un tratament medical intens.

Carismatic, hiperactiv, catolic devotat si admirator al eliberatorului Simon Bolivar, Chavez s-a bucurat in mod constant de un nivel ridicat de popularitate, in ciuda ostilitatii acerbe a adversarilor, numiti "tradatori" dupa tentativa de lovitura de stat impotriva lui din anul 2002.

"Eu nu sunt nemuritor", recunostea fostul locotentent-colonel de parasutism in timpul convalescentei, dupa cea de-a treia operatie.

O lovitura de stat incercata in februarie 1992 l-a trimis la inchisoare pentru doi ani. In 1998, candidat al unei coalitii a partidelor de stanga, Hugo Chavez castiga alegerile prezidentiale. Doi ani mai tarziu, el este reales in functia de presedinte si obtine validarea unei noi Constitutii. A castigat referendumul opozitiei pentu demiterea sa in anul 2004 si a fost ales din nou in 2006 si 2012.

Chiar daca nu a incetat niciodata transporturile de petrol catre Statele Unite ale Americii, Chavez s-a prezentat ca mostenitor al liderului cubanez Fidel Castro al imaginii de luptator impotriva imperialismului american.

Hugo Rafael Chavez Frias s-a nascut la 28 iulie 1954 intr-o familie de muncitori din Sabaneta, Venezuela.