Ministrul moldovean de Externe si prim-vicepresedintele liberal-democratilor Iurie Leanca a anuntat miercuri ca Vlad Filat, seful Guvernului demis marti prin motiune de cenzura in Parlament, ramane candidatul formatiunii pentru functia de premier, relateaza publicatia Timpul in pagina electronica, citata de Mediafax.

"A fost demis un Guvern care, cu toate rezervele ce exista fata de activitatea sa, a reusit sa salveze Republica Moldova de colaps economic, a avansat in implementarea reformelor democratice si a scos tara din izolare internationala, aducand Republica Moldova in pragul semnarii Acordului de Asociere" la Uniunea Europeana (UE), a comentat Iurie Leanca intr-o conferinta de presa despre demiterea Guvernului Filat.

"Votul de neincredere acordat in Parlament a fost, de fapt, nimic altceva decat un raspuns la actiunile intreprinse de PLDM (Partidul Liberal Democrat din Moldova) si personal de premierul Vlad Filat in vederea aducerii unor institutii de stat in campul legal de activitate. Marti s-a lovit intr-o echipa care a reusit, in conditii extrem de dificile, sa asigure dezvoltarea Republicii Moldova pe o cale fireasca a integrarii europene, a democratiei, a statului de drept", a continuat el.

In privinta propunerii unui candidat la functia de premier, Leanca a declarat ca partidul din care face parte are propria pozitie.

"Candidatul PLDM pentru functia de prim-ministru este presedintele PLDM Vlad Filat. In sistemele parlamentare europene, liderul celei mai mari formatiuni care face parte din coalitie, tot timpul este seful Executivului", a subliniat el.

Prim-vicepresedintele PLDM a mai anuntat ca duminica, 10 martie, va fi convocata o sedinta a Consiliului Politic al PLDM, care va stabili actiunile ulterioare ale partidului.

Guvernul moldovean a fost demis in urma unei motiuni de cenzura, marti, in Parlament. Motiunea, depusa de PCRM, a fost adoptata cu votul a 54 de parlamentari. In termen de trei zile, premierul Vlad Filat trebuie sa prezinte demisia membrilor Cabinetului.

Mai multi membri ai Guvernului sunt vizati, in prezent, de anchete pentru coruptie si risca ani de inchisoare in cazul in care sunt gasiti vinovati.

Presedintele moldovean Nicolae Timofti are un termen de 45 de zile pentru a le propune deputatilor un nou premier.

Potrivit unor analisti moldoveni, demiterea Guvernului a fost orchestrata de catre forte ostile integrarii europene a Republicii Moldova.