Contrar celor afirmate de politicienii USL in frunte cu premierul Victor Ponta, potrivit carora doar aripa crestin-democrata a guvernului federal s-ar impotrivi aderarii Romaniei la spatiul Schengen, pozitia Berlinului in aceasta chestiune este, de fapt, unanima, partenerii liberali (FDP) de coalitie fiind la fel de transanti: “O aderare a Romaniei si Bulgariei la Schengen este exclusa in prezent, deoarece apartenenta la spatiul de libera circulatie este legata de anumite premise”, a declarat secretarul general al FDP, Patrick Döring, cotidianului “Die Welt”.

Ziarul il citeaza si pe purtatorul de cuvant al fractiunii FDP din Bundestag, Hartfrid Wolff, care a tinut sa puncteze ca “independenta justitiei nu este garantata in niciuna dintre cele doua tari. In plus, exista mari probleme in domeniul combaterii coruptiei”. Ziarul amintit releva ca politicienii germani continua sa fie ingrijorati cu privire la “starea statului de drept in Romania”, citandu-l in acest sens si pe vicepresedintele grupului PPE in Parlamentul european, Markus Weber, care considera ca “Romania ramane statul-problema din Balcani”.

Tot in editia sa de miercuri, “Die Welt” mai informeaza, in exclusivitate, ca Bruxelles-ul va solicita un nou calendar de aderare pentru cele doua tari. “Va fi nevoie, cu prioritate, de o perspectiva clara si un roadmap pentru cele doua state membre”, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului UE pentru afaceri interne Cecilia Malmström cotidianului german.