Presedintele venezuelean Hugo Chavez a murit, a anuntat vice-presedintele Nicolas Maduro. Intr-o emisiune la un post national, Maduro a declarat ca Chavez a decedat marti la ora 16:25, din cauza cancerului. "Trebuie sa fim uniti acum mai mult ca niciodata", a spus el, cerand venezuelenilor sa ramana linistiti si sa pastreze respect fata de moartea presedintelui.

Venezueleni adunati in fata spitalului Carlos ArveloFoto: Agerpres/Xinhua

Presedintele Hugo Chavez, spitalizat la Caracas din cauza cancerului, suferea de o agravare a problemelor respiratorii si de o noua infectie grava.

UPDATE ora 6:20 Trupul neinsufletit al lui Chavez va fi depus la Academia Militara din Caracas, inaintea funeraliilor programate pentru vineri, a anuntat ministrul de Externe venezuelean EliasJaua. Guvernul a decretat sapte zile de doliu national incepand de marti. Toate activitatile publice si private sunt oprite de miercuri dimineata.

Chavez, in varsta de 58 de ani, a revenit la Caracas in urma cu doua saptamani si a fost internat imediat in spitalul militar din capitala dupa ce a fost spitalizat timp de doua luni la Havana, unde a suferit, in decembrie, o a patra interventie chirurgicala de cancer, cu care a fost diagnosticat in 2011 in regiunea pelviana.

Chavez urma o cura de chimioterapie foarte puternica si tratamente complementare.

Vicepresedintele venezuelean Nicolas Maduro i-a acuzat, marti, intr-un discurs televizat, pe "dusmanii istorici" ai tarii ca ar fi provocat cancerul de care sufera presedintele Hugo Chavez si a anuntat expulzarea unui atasat militar al ambasadei SUA, suspectat de conspiratie, relateaza AFP.

"Nu avem niciun dubiu, va exista un moment in istorie in care vom putea crea o comisie stiintifica care va demonstra ca presedintele Chavez a fost atacat cu aceasta boala. [...] Dusmanii istorici ai acestei natiuni au cautat un punct slab pentru a deteriora sanatatea comandantului nostru suprem", a declarat Maduro la sfarsitul unei reuniuni a inaltilor responsabili politici si militari, convocata marti la Caracas, in regim de urgenta, pe fondul deteriorarii starii de sanatate a presedintelui venezuelean.

Maduro a anuntat, cu aceeasi ocazie, expulzarea atasatului militar american de la Caracas, David Del Monaco, acuzat de "conspiratie".

"Acest functionar a cautat militari activi in Venezuela, initial pentru a primi informatii despre starea fortelor armate, apoi pentru a le propune proiecte destabilizatoare", a mai afirmat Maduro.

Vicepresedintele venezuelean a recunoscut ca tara trece prin "momentele cele mai dificile".

Nicolas Maduro, fost sofer de autobuz si sindicalist, desemnat drept succesorul sau de presedintele Hugo Chavez, care a decedat marti din cauza cancerului, este, la cei 50 de ani ai sai, un veteran al "chavismului", considerat conciliant si moderat.

Hugo Chavez, in varsta de 58 de ani, le-a cerut concentatenilor sai, in decembrie, inainte de a pleca in Cuba pentru cea de-a patra operatie de cancer, sa il faca pe Maduro presedintele lor daca el va fi nevoit sa paraseasca puterea, asigurandu-i ca este "un revolutionar" si un "barbat plin de experienta in pofida tineretii sale". relateaza AFP.

"Este unul dintre liderii tineri, cu cele mai bune capacitati" pentru a conduce tara "cu mana de fier, cu viziunea, cu inima sa de om din popor, cu talentul sau cu oamenii (...), cu recunoasterea internationala pe care a dobandit-o", a adaugat presedintele.

Hugo Chavez, admirat si contestat deopotriva

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, decedat marti in urma cancerului de care suferea din iunie 2011, a fost un lider venerat si contestat in egala masura, devenit simbol al socialismului in America Latina in cursul celor 14 ani in care a condus Venezuela, scrie AFP.

Castigator in fiecare tur de scrutin la care a participat dupa venirea la putere in 1999, Chavez a murit dupa ce a fost reales pentru un nou mandat prezidential de sase ani, pe 7 octombrie 2012.

Incepand din iunie 2011 a suferit patru operatii in Cuba pentru vindecarea cancerului, urmand un tratament medical intens.

Carismatic, hiperactiv, catolic devotat si admirator al eliberatorului Simon Bolivar, Chavez s-a bucurat in mod constant de un nivel ridicat de popularitate, in ciuda ostilitatii acerbe a adversarilor, numiti "tradatori" dupa tentativa de lovitura de stat impotriva lui din anul 2002.

"Eu nu sunt nemuritor", recunostea fostul locotentent-colonel de parasutism in timpul convalescentei, dupa cea de-a treia operatie.

O lovitura de stat incercata in februarie 1992 l-a trimis la inchisoare pentru doi ani. In 1998, candidat al unei coalitii a partidelor de stanga, Hugo Chavez castiga alegerile prezidentiale. Doi ani mai tarziu, el este reales in functia de presedinte si obtine validarea unei noi Constitutii. A castigat referendumul opozitiei pentu demiterea sa in anul 2004 si a fost ales din nou in 2006 si 2012.

Chiar daca nu a incetat niciodata transporturile de petrol catre Statele Unite ale Americii, Chavez s-a prezentat ca mostenitor al liderului cubanez Fidel Castro al imaginii de luptator impotriva imperialismului american.

Hugo Rafael Chavez Frias s-a nascut la 28 iulie 1954 intr-o familie de muncitori din Sabaneta, Venezuela.