Partidul minoritatii turce din Bulgaria, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), a refuzat marti, cum era de asteptat, propunerea presedintelui Rosen Plevneliev de a forma un nou guvern, deschizand calea pentru alegeri anticipate pe 12 mai, anunta AFP.

"Parlamentul va fi dizolvat cel mai devreme pe 13 martie si se va stabili un guvern de experti", a declarat Plevneliev, dupa raspunsul negativ al MDL.

Premierul conservator Boiko Borisov a prezentat pe 20 februarie demisia guvernului sau, determinata de protestele din intreaga tara, refuzand apoi formarea unui nou guvern. Principala forta de opozitie din Bulgaria, Partidul Socialist (PSB), a refuzat de asemenea formarea guvernului, iar conform Constitutiei, presedintele Plevneliev a oferit aceasta posibilitate partidului MDL.

Mii de mineri si angajati ai centralelor termice din Bulgaria au protestat, marti, la Sofia, impotriva masurilor de austeritate si a eventualelor concedieri din aceste sectoare. Manifestatiile de strada au devenit o obisnuita in Bulgaria de mai bine de 3 saptamani, fiind declansate de facturile mari la electricitate primite in ianuarie, cu o valoare dubla fata de decembrie.