Ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine, a declarat marti ca a "comandat o ancheta" legata de tigara electronica, in conditiile in care sute de mii de francezi incearca sa renunte la fumat cu ajutorul acestui dispozitiv, scrie AFP.

Marisol Touraine considera ca tigara electronica ridica "un numar de intrebari: putem considera ca este vorba de un produs de larg consum? Este un dispozitiv medical? Care sunt caracteristicile acestui produs?"

"Am cerut serviciilor mele sa-mi spuna foarte clar despre ce tip de produs este vorba", a afirmat ea, la France Info.

Ministrul a precizat ca este nevoie de "o evaluare a beneficiilor/riscurilor acestui dispozitiv", care "s-a raspandit mult".

In mai 2011, Agentia franceza de securitate sanitara si a produselor de sanatate (Afssaps) recomandase "sa nu se consume" aceste produse.

Farmaciile nu mai au de atunci, oficial, dreptul de a le vinde, tigarile electronice fiind disponibile dor in comertul specializat si pe internet.

Aceste produse s-au raspandit dupa interdictia de a fuma in locurile publice, ca o alternativa la tigara clasica.

Potrivit Afssaps, tigarile electronice contin diverse cantitati de nicotina care, desi in concentratii reduse, pot "genera efecte nedorite grave".

In Franta ar exista aproximativ o jumatate de milion de utilizatori, potrivit producatorilor.

"In calitate de medic nu pot recomanda tigara electronica", declara recent pentru AFP Bertrand Dautzenberg, specialist in boli pulmonare la spitalul Pitie-Salpetriere si un mare adversar al fumatului.

"Cu tagarile, este o probabilitate de 50% sa mori. Cu tigara electronica, nu se stie probabilitatea, dar a priori este mai mica", a precizat acesta.