Camera superioara a Parlamentului ceh a votat luni pentru suspendarea din functie a presedintelui Vaclav Klaus sub acuzatia de tradare, o decizie in mare parte simbolica, in conditiile in care mandatul acestuia se termina joi, scrie Reuters, care noteaza ca acest vot arata diviziunile adanci dintre liderul eurosceptic si societate.

Decizia Senatului, dominat de oponentii de stanga ai lui Klaus (38 voturi pentru, 30 impotriva), il va trimite pe presedinte in fata Curtii Constitutionale, care va stabili daca acesta a incalcat legea fundamentala prin amnistia pe care a semnat-o in ianuarie.

In cazul in care acesta va fi declarat vinovat pedeapsa cea mai mare este pierderea functiei, a pensiei si a dreptului de a candida din nou in viitor.

Amnistia decisa de Vaclav Klaus a infuriat societatea, in conditiile in care au fost gratiate multe persoane urmarite pentru infractiuni economice precum deturnarea de fonduri, un subiect sensibil in Cehia si care a dominat agenda publica in ultimii ani.

Senatorii il mai acuza pe Klaus ca a incalcat Constitutia prin refuzul de a ratifica o serie de tratate europene si pentru faptul ca nu a numit in functie o serie de judecatori, in ciuda unor decizii ale justitiei in acest sens.

De asemenea, senatul il acuza pe Klaus ca a refuzat sa ratifice un acordul privind fondul european de salvare pentru tarile din zona euro, desi acesta fusese ratificat de parlament.