Zeci de mii de bulgari au protestat duminica in mai multe orase din tara fata de coruptia din Bulgaria si de nivelul de saracie, solicitand inlocuirea elitei politice cu noi reprezentanti ai cetatenilor, relateaza AFP. Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov, care a demisionat pe 20 februarie sub presiunea protestelor de strada, a fost internat din nou in spital duminica.

Potrivit unei estimari a AFP, Ia Sofia au iesit duminica in strada peste de 7.000 de demonstranti care au marsaluit cu pancarte pe care scria "Mafiotii in inchisoare" si "Sunt multi, sunt bogati, sunt obraznici, dar nu vor mai ramane".

Peste 3.000 de protestatari ultra-nationalisti au marsaluit duminica dupa-amiaza in capitala bulgara scandand "Dati-ne Bulgaria".

Preluand versurile unui cantec, presedintele partidului extremist Ataka, Volen Siderov, si-a manifestat regretat fata de faptul ca "Bulgaria este colonizata" si a cerut "plasarea intereselor bulgare mai presus de cele ale Bruxelles-ului" .

Aproximativ 20.000 de manifestanti au iesit pe strazile din Varna cerand demisia primarului, Kiril Yordanov, pe care il acuza ca se afla sub controlul unui grup economic care trage toate parghiile si care a distrus intreprinderile mici si mijlocii", informeaza televiziunea publica BNT.

Au mai avut loc manifestatii in Plovdiv (sud), Ruse (nord), Blagoevgrad (sud-vest), precum si în alte orase.

Premierul bulgar Boiko Borisov, care a demisionat pe 20 februarie sub presiunea protestelor de strada, a fost internat din nou in spital duminica.

"Dl Borissov a fost internat din nou duminica in jurul orei 13:00 (11:00 GMT), din cauza hipertensiunii arteriale", a anuntat directorul spitalului Lozenets din Sofia, Lubomir Spassov. Acesta a precizat ca politicianul a acuzat o stare generala de rau.

Premierul demisionar, in varsta de 53 de ani, a fost externat joi. Acesta fusese internat cu hipertensiune arteriala pe 25 februarie, dupa ce a refuzat cererea presedintelui bulgar Rosen Plevneliev de a forma un nou guvern.

Mnifestatiile cotidiene au inceput in urma cu 3 saptamani, fiind declansate de facturile mari la electricitate primite in ianuarie, cu o valoare dubla fata de decembrie. Protestele s-au indreptat ulterior impotriva guvernului si a intregii clase politice.