Presedintele Frontului National (de extrema dreapta) Marine Le Pen i-a cerut "solemn" presedintelui Francois Hollande sa organizeze un referendum in ianuarie 2014 pe tema iesirii Frantei din Uniunea Europeana, transmite AFP.

"Ii cer solemn presedintelui Republicii sa organizeze in ianuarie 2014 [...] un referendum pentru iesirea Frantei din Uniunea Europeana", a propus Marine Le Pen la incheierea unei reuniuni a Consiliului national al Frontului, desfasurat intr-un hotel din Sevres.

"In ceea ce ne priveste, noi vom cere sa se voteze pentru aceasta iesire din Uniunea Europeana, cu exceptia cazului in care Guvernul francez ar fi de acord sa deschida negocieri solide si daca ar obtine toate cele patru reforme de fond minimale", a adaugat Le Pen.

Cele patru reforme cerute de Frontul National sunt:

  • "o revenire organizata la monedele nationale";
  • "dizolvarea spatiului Schengen" de libera circulatie (din care fac parte 22 dintre cele 27 de state membre UE);
  • "autorizarea patriotismului economic si reindustrializarea cu protectionismul frontierelor noastre";
  • "prevalenta din nou a dreptului national asupra dreptului european".

Totodata, Le Pen precizeaza ca "noi nu credem ca Guvernul vrea sau poate sa obtina aceste rezultate si credem ca iesirea din UE va fi, in realitate, singura solutie posibila, la fel de pozitiva pe cat de entuziasmanta".

Presedintele Frontului National a facut de mai multe ori aceasta propunere de referendum, fara a mentiona insa vreo data. Intr-un interviu acordat vineri publicatiei Le Figaro, Le Pen a explicat ca ea "va apara acest plan de actiune" cu ocazia alegerilor europene din 2014, respectiv dupa data la care cere organizarea acestui referendum.

"Daca Guvernul refuza, vom face din alegerile europene un mare referendum pentru sau impotriva iesirii din UE ", a amenintat Le Pen.

Potrivit politicianului de extrema dreapta, Franta va fi in ianuarie 2014 la "rascruce de drumuri" in fata "disparitiei frontierelor", in fata "austeritatii" si a "disparitiei tuturor protectiilor".

Le Pen a subliniat in repetate randuri ca "intrarea Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen fara vreo limita", reprezinta un pericol.