Criza economica ar putea face ca Italia sa renunte la moneda euro si sa revina la lira, a declarat Beppe Grillo, liderul Miscarii 5 Stele (M5S), care a castigat un sfert din voturi la alegerile legislative italiene. Intr-un interviu pentru publicatia germana "Focus", comediantul devenit politician a solicitat renegocierea datoriei de doua trilioane de euro inregistrata de Italia (127% din Produsul Intern Brut), a doua ca marime din zona euro dupa cea a Greciei.

Beppe GrilloFoto: Agerpres

"In acest moment, suntem striviti, nu de moneda euro, ci de datoria pe care o avem. Cand dobanzile ajung la 100 de miliarde pe an, suntem morti. Nu exista alternativa", a declarat Grillo, liderul miscarii care a devenit o forta importanta pe scena politica italiana.

Potrivit afirmatiilor lui Grillo, sistemul politic italian mai are "doar sase luni" inainte de a se prabusi. Statul nu va mai fi capabil "sa plateasca pensiile si salariile functionarilor publici", sustine politicianul in varsta de 64 de ani.

Daca nu vor fi facute modificari ale obligatiilor de plata a datoriilor, optiunea va fi ca Italia sa paraseasca euro si sa se intoarca la fosta moneda nationala, lira, afirma el.

"Daca am cumparat actiuni la o societate care da faliment, atunci asta e ghinionul meu. Mi-am asumat un risc si am pierdut", a explicat Grillo, facand o comparatie cu sectorul privat. "Daca conditiile raman la fel, Italia va parasi euro si va reveni la lira".

Miscarea 5 Stele (M5S) a comediantului a castigat un sfert din voturi la alegerile legislative italiene desfasurate in urma cu o saptamana, obtinand 54 locuri (23,79% voturi) in Senat si 108 locuri (25,55% voturi), plus un loc in strainatate, in Camera Deputatilor. Nici coalitia de centru-stanga condusa de Pier Luigi Bersani si nici cea de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi nu au in prezent o majoritate suficienta pentru a forma executivul.

M5S respinge casta politca traditionala

Zilele trecute, Grillo a scris pe blogul sau ca nu va acorda un vot de incredere guvernului, indiferent din cine va fi format acesta: "M5S nu va acorda votul de incredere Partidului Democrat (PD, stanga), nici altora", a subliniat fostul comic, in conditiile in care miscarea sa este intens curtata in absenta unei majoritati clare la Senat. In schimb, el a reafirmat ca M5S "va vota legile care corespund cu programul sau, indiferent de cine le propune".

Aceste declaratii intervin in conditiile in care una dintre ipotezele avansate pentru iesirea din impasul politic ar fi o guvernare de stanga majoritara in Camera si minoritara in Senat, dar care ar beneficia de sustinerea punctuala a parlamentarilor 5 Stele.

"Liderul PD Pier Luigi Bersani ne hartuieste politic. De zile intregi, inoportuneaza M5S cu propuneri indecente in loc sa-si dea demisia, asa cum ar face oricine in locul lui", a adaugat Grillo.

"Daca democratii lui Bersani si PDL-ul sugereaza o schimbare imediata a legii electorale, anularea rambursarii cheltuielilor electorale si un maxim de doua mandate pentru orice deputat - bineinteles ca am sprijini imediat un astfel de guvern", a declarat Grillo, adaugand: "dar nu o vor face. Joaca la cacealma pentru a castiga timp".

Potrivit declaratiilor liderului Miscarii 5 Stele, "cand vom ajunge in parlament vom desfiinta vechiul sistem, nu pentru ca ne place sa facem asta, ci pentru ca sistemul este putrezit".

Analistii afirma ca Miscarea 5 Stele "are toate ingredientele pentru a provoca dureri mari de cap liderilor europeni", care au cerut Italiei sa se mentina pe drumul economic impus de guvernul lui Mario Monti. "Focus"citeaza o declaratie a ministrului german al economiei, Philipp Roesler, care a spus ca "Italia, ca o economie europeana importanta, are o mare responsabilitate... Sunt increzator ca acele persoane responsabile din Italia recunosc importanta stabilitatii".

In acest context, declaratiile lui Grillo par sa nu faca altceva decat sa continue sabotarea eforturilor de rezolvarea a crizei politice din Italia. Comediantul devenit politician refuza sa ia in considerare orice fel de intelegere cu alianta de centru-stanga, care detine controlul minim atat in Senat, cat si Camera Deputatilor, insa nu are o majoritate suficienta pentru a forma guvernul.

Grillo, cunsocut pentru atacurile sale acide la adresa castei politice italiene, l-a numit recent pe Bersani "mortul vorbitor", prezicand anihilarea atat a aliantei de centru-stanga, cat si a coalitiei de dreapta conduse de fostul premier Berlusconi. "Ei vor fi prin preajma inca sase luni, dar apoi vor fi terminati", sustine Grillo.

Grillo, presat de proprii sustinatori

"Telegraph" afirma insa ca Grillo ar putea sa fie nevoit sa cedeze chiar in fata dorintelor proprilor sustinatori. La initiativa Violei Tesi, o tanara de 24 de ani membra a M5S, circa 150.000 de suporteri ai miscarii 5 Stele au semnat o petitie prin care ii solicita sa inceapa negocieri cu Partidul Democratic al lui Bersani.

Tesi i-a scris lui Grillo o scrisoare deschisa pe pagina www.change.org, cerandu-i sa nu-i "iroseasca" votul, ci sa acorde incredere democratilor lui Bersani, pentrru ca un guvern functional sa fie format. "Ar trebui sa acceptam provocarea si sa incepem schimbarea Italiei imediat, in beneficiul tuturor", a scris ea (vezi petitia aici).

Sustinatorii Miscarii 5 Stele

Sustinatorii Miscarii 5 Stele

Foto: Agerpres

Cei mai multi dintre parlamentarii Miscarii 5 Stele sunt tineri intre 20 si 30 de ani, fara niciun fel de experienta politica, lucru care ar putea provoca haos in legislativul de la Roma. "Grillini", asa cum sunt cunoscuti ei, includ asistente medicale, profesori, avocati, ingineri, functionari bancari, arhitecti, someri. Toti au sub 50 de ani, un lucru rar intr-o tara in care multi politicieni au peste 70 de ani.

Criticii afirma ca parlamentarii miscarii "vor fi complet dezorientati" in parlament si dependenta lor de internet pentru a-si determina politicile va fi "o reteta pentru dezastru". Grillo afirma insa ca lipsa de experienta politica inseamna ca nu sunt atinsi de coruptie si cinism politic.

Deputatii si senatorii Miscarii 5 Stele se vor intalni pentru prima data luni, la Roma, pentru a decide daca isi vor ignora liderul si vor spirjini o coalitie de guvernare.

Noul parlament italian trebuie sa se reuneasca, cel mai tarziu, pana la 15 martie, dupa care partidele vor incepe consfatuirile cu presedintele Giorgio Napolitano, pentru formarea unui nou guvern.

Cine e comicul populist care a devenit a treia forta politica a Italiei

Beppe Grillo, comicul populist reconvertit la politica, a reusit luni un rezultat spectaculos la alegerile legislative din Italia, aducandu-si Miscare 5 Stele in randul primelor trei formatiuni politice ale tarii, dupa ce a speculat aversiunea puternica a unei parti a populatiei fata de partidele traditionale, potrivit AFP. Aceste partide "ne ataca, sunt moarte de frica pentru ca suntem pe punctul de a realiza un lucru exceptional", striga acesta, in perioada campaniei electorale, la electoratul sau, obisnuit cu spectacolele oferite in marile sali de sport.

O frica justificata in cele din urma avand in vedere ca Miscarea 5 Stele (M5S), creditata in sondaje cu 13 - 16%, a depasit la alegeri pragul de 20%.

Acest "electron liber" al politicii italiene se poate lauda cu scorul bun de la municipale dar si rezultatul excelent din Sicilia, gratie unei campanii pe teren. Un maraton care a traversat toata peninsula italiana si pe care l-a botezat simbolic "Tsunami Tour".

Blogger-ul de 64 de ani, care respinge mass-media traditionala, prefera sa se exprime prin intermediul retelelor sociale si al blogului sau, cel mai citit din Italia. El refuza sa vorbeasca cu principalele televiziuni italiene, cerand adeptilor sai aceeasi atitudine. De altfel, cand ziaristii italieni l-au sunat zilele trecute, Grillo le-a raspuns: "Ramaneti pe fir, o sa vi-l dau pe fiul meu de 12 ani".

Fervent partizan al democratiei directe, el viseaza la "cetateni care se aleg intre ei" gratie miscarii sale, "un instrument in serviciul cetatenilor astfel incat acestia sa se poata administra ei insisi".

M5S a reusit sa aiba zeci de consilieri municipali si regionali, a obtinut primavara trecuta o victorie in Parma, oras cu 188.000 de locuitori traditional de dreapta, dar si aproximativ 18% voturi obtinute la alegerile regionale din Sicilia in octombrie.

Programul electoral al acestui barbat mic, barbos si dolofan, cu parul ondulat si grizonat, are puternice accente populiste, spun adversarii sai. Aplicarea unui venit minim, reducerea cheltuielilor militare, retragerea din zona euro, reducerea salariilor oamenilor politici si a finantarilor pentru partide si presa, internet grtis pentru oricine sau reducerea saptamanii de munca la 20 de ore figureaza printre promisiunea sale.

In ciuda exceselor si chiar a gafelor sale - "mafia nu sufoca, statul si partidele politice o fac", spunea el intr-o zi - afirmatiile sale transante gasesc ecou in sufletele italienilor exasperati de multiplicarea scandalurilor de finantare a partidelor si de abuzurile legate de fondurile publice, de la dreapta la stanga spectrului politic.

Grillo si-a inceput cariera in cabarete inainte de a fi prezentat marelui public de Rai, televiziunea publica italiana, in anii 70. Succesul spectacolelor sale l-a facut milionar, ceea ce ii permite astazi sa-si finanteze in mare parte miscarea politica.

Cariera in afara lumii spectacolului incepe in 2007 cu organizarea manifestatiilor de masa "Vaffanculo Day".

Niciun adversar politic nu pare a fi pe placul sau. Si in niciun caz austerul Mario Monti, fostul comisar european pe care l-a poreclit "Rigor Montis" (aluzie la "rigor mortis", rigiditatea cadaverica). Fara a mai vorbi de predecesorul sau Silvio Berlusconi, pe care il numeste un "cadavru ambulant".

Luni dimineata, dupa ce a votat la Genoa, a prezis: "Istoria se va schimba un pic. Si vom vedea cum!"