Manifestantii egipteni au incendiat un comisariat din Port Said, sambata, cand secretarul de Stat american John Kerry a ajuns la Cairo pentru a discuta despre tranzitia acestei tari devastate de o grava criza politica, informeaza Mediafax citand AFP.

Aproximativ 500 de manifestanti au aruncat cu cocteiluri Molotov si pietre in comisariatul din orasul situat in nord-estul Egiptului, provocand un incendiu. Totodata, manifestatntii au blocat accesul pompierilor, a anuntat Ministerul de Interne intr-un comunicat de presa.

Manifestantii s-au reunit in fata comisariatului dupa confruntarile in cursul carora au fost raniti doi barbati in momentul in care un camion de politie a lovit patru persoane ce manifestau anterior, a anuntat ministerul. La Port Said se desfasoara o miscare de nesupunere civila pentru a treia saptamana consecutiv.

Violente similare au avut loc in Delta Nilului (nord), unde o persoana a fost ucisa si alte cateva zeci au fost ranite in confruntarile nocturne dintre politisti si manifestanti la Mansoura, potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de securitate. Potrivit presei locale, manifestantul a murit dupa ce a fost lovit de o furgoneta a politiei.

Mansoura este ultima provincie a tarii care a lansat o campanie de nesupunere civila, dupa Port Said, Ismailiya si Suez.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, se afla sambata in vizita la Cairo pentru a face presiuni asupra guvernului si opozitiei din Egipt in vederea ajungerii la un consens care sa scoata tara din impas politic. Cu aceasta ocazie, Kerry a subliniat importanta depasirii crizei economice din tara, informeaza AFP.

"Este vital, esential si urgent ca economia egipteana sa devina mai puternica, sa se repuna pe picioare", a declarat John Kerry la intalnirea cu oamenii de afaceri egipteni.

Este prima vizita internationala oficiala pe care secretarul de stat american o face de la preluarea mandatului pe 1 februarie.

"Trebuie sa se ajunga la un acord cu FMI. Trebuie sa puteti sa inspirati increderea ipietelor", a adaugat Kerry.

Egiptul negociaza cu Fondul Monetar International (FMI) un imprumut de 4,8 miliarde dolari, considerat esential pentru restabilirea increderii in economia egipteana, care a avut de suferit, in special, de pe urma prabusirii investitiilor straine si a scaderii din sectorul turistic.

Kerry urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Morsi, cu seful diplomatiei Mohamed Kamel Amr si cu reprezentantii partidelor politice si ai societatii civile.

In timpul unei conversatii telefonice in aceasta saptamana, presedintele american Barack Obama a afirmat ca Morsi este responsabil de protectia principiilor democratice" si l-a incurajat pe el si "toate grupurile politice sa lucreze in consens pentru a face ca tranzitia sa avanseze".