Presedintele venezuelean Hugo Chavez urmeaza o cura de chimioterapie pentru cancerul de care sufera si are un "moral bun", a declarat vicepresedintele Nicolas Maduro vineri seara, citata de AFP.

Vicepresedintele, succesorul desemnat de Chavez, a dezvaluit pentru prima data ca presedintele, care primeste ingrijiri la spitalul militar din Caracas, a inceput o cura de chimioterapie, dupa ce a fost operat pentru a patra oara in decembrie in Cuba de cancer, si ca a decis in urma cu o saptamana sa urmeze in aceasta institutie un tratament "intensiv", relateaza Mediafax.

"Fortele sale ii permit la ora actuala sa suporte acest tratament si are un moral bun, pentru a lupta si a primi tratament", le-a spus Maduro jurnalistilor, dupa slujba oficiata pentru Chavez in noua capela a spitalului.

Liderul de stanga si medicii cubanezi au decis sa inceapa chimioterapia si radioterapia dupa o ameliorare a starii sale de sanatate in ianuarie, a declarat vicepresedintele.

Presedintele a suferit o traheotomie si a fost intubat pentru a putea respira, in urma unei infectii respiratorii suferite in urma operatiei.

Maduro a amintit ca Chavez a decis sa se intoarca in Venezuela in februarie, spunandu-le colaboratorilor sai: "Voi intra intr-o noua faza cu tratamente complementare, mai intensive si foarte dificile, si vreau sa fiu la Caracas, prin urmare faceti tot ce trebuie facut pentru intoarcerea mea in bune conditii la Caracas".

Presedintele venezuelean, in varsta de 58, s-a intors din Cuba la 18 februarie, dupa ce a petrecut 70 de zile la Havana unde a fost operat la 11 decembrie.

Maduro a explicat ca Chavez a suferit alte trei interventii chirurgicale "cu certitudinea ca va iesi din aceasta" situatie, dar la ultima stia ca "exista posibilitatea sa nu mai scape".

Vicepresedintele, zeci de ministri si una dintre fiicele presedintelui Chavez, Maria Gabriela, au asistat impreuna, vineri, la o slujba "pentru sanatatea presedintelui venezuelean" cu ocazia inaugurarii unei "capele a sperantei", instalate in apropierea intrarii in spitalul militar din Caracas.

"La intrarea in acest spital emblematic, (noi inauguram) un loc pentru a-l pune in mainile Domnului pentru iubitul nostru presedinte Chavez, precum si pe toti bolnavii care sunt aici, in aceasta institutie spitaliceasca", a declarat parintele Numa Molina, care a oficiat slujba transmisa de televiziunea publica VTV.

Anterior, Maduro si alti oficiali de rang inalt venzueleni au dezmintit zvonurile potrivit carora Chavez a murit sau ca este pe moarte. Maduro a cerut incetarea zvonurilor privind starea de sanatate a lui Hugo Chavez, "pacientul cel mai hartuit din istoria" Venezuelei.

El a acuzat presa internationala ca desfasoara "o campanie pentru destabilizarea tarii, mintind pentru Chavez".