Presedintele american Barack Obama a semnat, vineri, ordinul care declanseaza aplicarea automata de taieri bugetare, dupa ce liderul de la Casa Alba si Congresul nu au reusit sa se puna de acord asupra unui plan bugetar alternativ, informeaza Reuters.

Casa Alba a facut publica o copie a directivei intitulata "Ordin de Sechestru pentru anul fiscal 2013". Intrarea in vigoare a ordinului presupune taieri bugetare totale de 85 miliarde de dolari suportate de agentiile guvernamentale in urmatoare sapte luni ale anului bugetar (pana la 1 octombrie). Biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agentii guvernamentale sa ia dispozitiile necesare in fata acestor masuri de austeritate.

Dispozitivul de austeritate, cunoscut sub numele de "sechestru", a fost realizat in urma cu doi ani, pe fondul esuarii realizarii un compromis intre republicani si democrati in ceea ce priveste reechilibrarea conturilor publice, in contextul cresterii vertiginoase a nivelului de indatorare a SUA.

Discutiile de vineri la Casa Alba, menite sa evite taierile inainte de termenul limita, s-au incheiat fara un acord.

Fondul Monetar International a avertizat ca taierile dure din SUA ar putea incetini cresterea economica mondiala, potrivit BBC.

Presedintele american Barack Obama a avertizat vineri ca taierile bugetare, pe care le-a catalogat drept "stupide", vor distruge locuri de munca si vor afecta cresterea economica, acuzandu-si adversarii republicani ca sunt vinovati de aceasta situatie, scrie AFP.

Obama si-a manifestat ingrijorarea in repetate randuri, in ultimele zile, fata de consecintele concrete ale acestor taieri, care reprezinta 8% din bugetul Apararii si 5% in cazul altor posturi, in special concedii fara plata pentru sute de mii de functionari sau alti angajati.

Potrivit AFP, noul sef al Pentagonului, Chuck Hagel, a subliniat vineri ca aceasta situatie "ameninta capacitatea (Statelor Unite) de a indeplini eficient ansamblul misiunilor" lor.

Obama a apreciat ca aceste taieri "inutile" vor "slabi economia, vor costa locuri de munca si vor arata clar ca cele doua partide trebuie sa poata gasi un compromis".

Fondul Monetar International a estimat efectul negativ al acestor masuri la 0,5 puncte procentuale dintr-o crestere deja in convalescenta. Pe de alta parte, agentia de rating Standard and Poor's a dat asigurari vineri ca masurile nu vor avea decat un efect "limitat" asupra economiei, cu conditia ca ele sa se aplice pe o perioada de timp limitata.