Presedintele american Barack Obama a avertizat ca taierile bugetare "stupide" care vor intra in vigoare vineri vor distruge locuri de munca si vor afecta cresterea economica, acuzandu-si adversarii republicani ca sunt vinovati de aceasta situatie, scrie AFP.

"Nu sunt un dictator. Sunt un presedinte", afirmat Obama, in sala de presa a Casei Albe, la cateva minute dupa ce s-a intalnit cu liderii grupurilor politice din Congres, pentru prima oara de la inceputul acestei noi crize politico-bugetare.

"Ce nu pot face este sa fortez Congresul sa ia deciziile potrivite", a spus acesta.

"In absenta unei decizii din partea presedintelui (republican) al Camerei Reprezentantilor John Boehner si altora pentru a plasa interesele familiilor din clasa medie in fata imperativelor politice, aceste taieri vor intra in vigoare", a adaugat el.

Presedintia democrata lanseaza avertismente de cateva zile legate de consecintele concrete ale unei amputari automate, incepand din 1 martie, a 85 de miliarde de dolari pe urmatoarele sapte luni ale anului bugetar, respectiv 8% pentru aparare si 5% pentru celelalte capitole.

"Nu va fi apocalipsa, asa cum spun unii (...) dar va avea un impact asupra oamenilor", a explicat Obama.

Boehner continua sa se opuna ferm unei majorari a cresterii impozitelor pentru americanii cu cele mai mari venituri.

"Discutia despre venituri, pentru mine, este terminata", a spus acesta, la iesirea de la Casa Alba, unde se intalnise cu presedintele. "Ar trebui sa ne concentram asupra problemei cheltuielilor".

El a confirmat ca grupul republican va depune saptamana viitoare un text legislativ care sa permita finantarea statului federal dupa 27 martie, pana la sfarsitul exercitiului bugetar 2013, in 30 septembrie.

Daca Congresul nu voteaza o rezolutie bugetara in martie, statul ar putea fi nevoit sa-si inceteze operatiunile.

Din 2011, cand conservatorii au preluat controlul asupra camerei reprezentantilor, Obama si adversarii sai se contreaza frecvent asupra modalitatilor de reechilibrare a conturilor publice, pe fondul unei cresteri vertiginoase a nivelului de indatorare a primei economii mondiale, aflat in prezent la peste 16.000 de miliarde de dolari.

In lipsa unui acord, cele doua partide au gasit solutii temporare, printre care ideea - aparent prea optimista - de a impune taieri automate ale cheltuielilor.

Acest dispozitiv care impune austeritatea stipuleaza ca Obama trebuie sa-l semneze formal inainte de ora 23,59 vineri seara (04,59 GMT sambata).