​Liderul georgian Mihail Saakashvili a declarat ca nu va mai folosi dispozitivul de securitate al presedintiei, dupa ce a avut un conflict cu premierul de la Tbilisi legat de numirile facute in cadrul serviciului de protectie, transmite RIA Novosti. Miercuri, Saakashvili a fost vazut sosind la aeroportul international din capitala georgiana fara garzi de corp.

Administratia prezidentiala georgiana a anuntat joi ca Saakashvili va renunta atat la vehiculele serviciului de paza, cat si la garzile de corp.

"Din cauza manipularilor ieftine facute la ordinul premierului, presedintele refuza sa foloseasca serviciul de securitate si intentioneaza sa-si conduca propria masina", a precizat biroul de presa al presedintiei georgiene.

"Serviciul Special al Securitatii Statului isi poate lua inapoi toate masinile blindate din garajul administratiei prezidentiale", se afirma in comunicat.

La inceputul lunii februarie, guvernul de la Tbilisi a aprobat o lege ce-i permite premierului sa numeasca seful Serviciul de Securitate al Statului, lucru care era rezervat pana acum presedintelui georgian. Imediat dupa promulgarea legii, premierul Bidzina Ivanishvili l-a demis pe seful serviciului si l-a inlocuit cu fostul sef al securitatii sale personale.

Miercuri, Saakashvili a fost vazut sosind la aeroportul international din capitala georgiana la volanul masinii sale, fara nicio garda de corp.

RIA Novosti precizeaza ca, dupa ce miliardarul a castigat alegerile din Georgia, desfasurate la 1 octombrie 2012, intre el si Saakashvili se mentine o stare continua de tensiune. Gratie modificarilor operate in Constitutie, Ivanishvil dispune de la inceputul anului de puteri extinse in calitate de prim-ministru, in timp ce prerogativele lui Saakashvili, care a condus tara de la Revolutia trandafirilor din 2003, au fost reduse.

Agentia rusa de presa aminteste ca fostul presedinte al Georgiei, Eduard Shevardnadze, a supravietuit la cel putin doua tentative de asasinat, inclusiv la un atac cu masina-capcana, in timp ce primul presedinte de la Tbilisi, Zviad Gamsakhurdia, a murit in circumstante neelucidate dupa ce a fost alungat de la putere in timpul razboiului civil care a urmat obtinerii independentei republicii dupa destramarea URSS.

In noiembrie 2008, coloana oficiala in care se aflau presedintele georgian Saakashvili si seful statului polonez, Lech Kaczynski, a fost atacata de forte ruse. Coloana oficiala se afla in apropiere de regiunea separatista Osetia de Sud, unde cei doi presedinti vizitau un punct de control in apropierea orasului Akhalgori, atunci cand rusii au inceput sa traga, a declarat purtatorul de cuvant al lui Saakashvili, Nato Partskhaladze. Oficialul a adaugat ca nu este sigur daca atacul a vizat in mod direct coloana oficiala sau daca tinta a fost alta.