Partidul Conservator a suferit un esec usturator intr-un scrutin partial pentru parlamentul britanic, considerat un test politic crucial pentru partidul condus de premierul David Cameron.In circumscriptia Eastleigh, din sudul Angliei, candidata Partidului Conservator s-a situat pe locul al treilea, dupa cea a Partidului Independentei Regatului Unit (UKIP), mandatul de deputat fiind castigat de candidatul Partidului Liberal Democrat, partenerul de coalitie al Conservatorilor. Rezultatul UKIP - 27% - partid care militeaza pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana, constituie cel mai bun scor procentual obtinut vreodata intr-un scrutin pentru Camera Comunelor.

UKIP a facut din opozitia fata de deschiderea completa a pietei muncii pentru romani si bulgari la inceputul anului viitor o tema majora de campanie.

Candidata partidului la Eastleigh, Diane James, a fost nevoita sa-si ceara scuze dupa afirmatia ca romanii au o tendinta naturala catre infractionalitate.

Dar rezultatul scrutinului partial arata ca o astfel de afirmatie nu i-a daunat, dimpotriva, UKIP ameliorandu-si scorul de la alegerile generale din 2010 cu 24%.

Partidul Conservator, care spera sa castige mandatul de deputat de la Eastleigh, detinut aici de Liberal Democrati fara intrerupere din 1994, a minimalizat impactul rezultatului, liderii sai sustinand ca e vorba de un vot de protest.

Numai ca acesta nu e primul vot de acest fel, iar UKIP apare in sondajele de opinie la nivel national cu intentii de vot de 10%, uneori chiar depasind Partidul Liberal Democrat.

Majoritatea votantilor UKIP sunt fosti sprijinitori ai Partidului Conservator, care in general sunt eurosceptici si doresc iesirea tarii din UE.

Recent, premierul Cameron a promis organizarea unui referendum privind ramanerea sau nu in UE, daca Partidul Conservator obtine o majoritate absoluta in alegerile generale din 2015.

Se vede insa, din rezultatul scrutinului partial de la Eastleigh, ca electoratul eurosceptic nu este deloc convins de aceasta promisiune.

Acest tip de scrutin partial este in mod traditional un prilej de protest impotriva guvernului zilei. Dar aici, in aceasta localitate la nord de orasul-port Southampton nu principalul partid de opozitie - Laburistii, care s-au clasat pe locul al patrulea cu 10% din voturi - a fost beneficiarul acestui vot de protest.

UKIP a anuntat ca pentru alegerile europarlamentare de anul viitor va exploata la maximum tema migrantilor romani si bulgari, iar dupa rezultatul de la Eastleigh se va simti incurajat in aceasta directie care i-a adus uneori acuzatii de xenofobie.

Premierul Cameron este acum intr-o dilema: cum poate recupera voturile piedute - sa pedaleze mai tare pe euroscepticism si discursul anti-migratie, tintind voturile UKIP, sau sa continue cu discursul moderat, menit sa atraga votantii centristi? Din aceasta dilema este greu de vazut o iesire la ora actuala.