Era post-Castro a inceput in Cuba, dupa ce presedintele Raul Castro a confirmat ca ar putea parasi in curand puterea si si-a desemnat un succesor, Miguel Diaz-Canel, in persoana unui barbat de 52 de ani care nu a luptat in revolutie, scrie AFP.

"Istoric", a spus chiar Raul Castro, duminica, la finalul sedintei inaugurale a noii adunari nationale care s-a incheiat, in prezenta lui Fidel, cu nominalizarea unui succesor al generatiei revolutiei.

Iar succesiunea ar putea interveni inainte de 2018, data la care se incheie actuala legislatura.

Deoarece, chiar daca pe un ton de gluma, Raul Castro a lasat sa se inteleaga ca exista posibilitatea unei retrageri anticipate, cu doua zile inainte de a confirma ca mandatul de cinci ani pe care l-a primit duminica va fi ultimul.

"O sa demisionez. O sa implinesc 82 de ani, am dreptul la pensie. Nu credeti?", spunea el vineri, in timp ce il insotea pe presedintele rus Dimitri Medvedev in cimitirul militar sovietic din Havana.

Este pentru prima oara de la revolutia din 1959 cand este desemnat un numar doi al regimului, Miguel Diaz-Canel, si care nu provine din randul celor care au luptat alaturi de Fidel Castro.

Raul Castro fusese numarul doi, in spatele fratelui sau, Fidel, pana ce boala l-a determinat pe acesta din urma sa renunte la putere in iulie 2006. Numit oficial presedinte al Consiliului de Stat, organul suprem executiv, in februarie 2008, el insusi isi alesese un numar doi in persoana unui fost tovaras de lupta, Jose Ramon Machado Ventura, astazi in varsta de 82 de ani.

Nominalizarea lui Miguel Diaz-Canel in postul de prim-vicepresedinte al Consiliului de stat reprezinta "inceputul erei post-Castro", a declarat pentru AFP analistul cubanez Arturo Lopez-Levy, de la universitatea din Denver, Statele Unite.

"Se diferentiaza prin trei motive: varsta sa, este nascut dupa triumful revolutiei si a fost educat in sistem, ascensiunea spre putere, pas cu pas a parcurs esaloanele aparatului partidului fara sa fi participat la epopeea revolutionara, si este un civil, cu putina experienta militara", subliniaza Lopez Levy.

Nascut in aprilie 1960, Miguel Diaz-Canel, inginer in electronica, nu a facut niciodata valuri. Discret, a ajuns in varful puterii in maniera preferata a lui Raul Castro: "incet, dar sigur", laitmotivul presedintelui cubanez.

Militant in randul Tineretului Comunist, a fost prim secretar al Partidului Comunist in provincia sa natala, Villa Clara, si apoi in Holguin, in sud-estul insulei, inainte de a fi admis in randul celor 15 membri ai biroului politic al partidului unic, in 2003.

Numit ministru al Educatiei in 2009, a devenit apoi unul dintre cei opt vicepresedinti ai consiliului de ministri in martie 2012, inainte de a-si face o intrare triumfala in randul celor 31 de membri ai Consiliului de Stat, direct pe postul de numarul doi.