Anchetatorul sef in dosarul uciderii lui Reeva Steenkamp, prietena sportivului paralimpic Oscar Pistorius, este cercetat pentru tentative de crima, o informatie care pare sa destabilizeze argumentele acuzarii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Audierea a fost suspendata la ora 16,00 (15,00 GMT) si amanata pentru vineri, ora 10,00 (08H00 GMT) iar ulterior politia a anuntat ca a numit un nou anchetor sef.

La reluarea audierilor, joi, in jurul orei 11,20 (09,20 GMT), seriozitatea anchetei a fost pusa serios sub semnul intrebarii, cand politia a confirmat ca inspectorul Hilton Botha este cercetat pentru mai multe tentative de crima, dupa a deschis focul asupra unui taxi in 2009, pentru a-l obliga sa opreasca, in conditiile in care era baut la acel moment.

"Nu am fost informati decat ieri (miercuri) ca acuzatiile de tentative de crima au fost redeschise impotriva lui Hilton Botha", a explicat pentru AFP purtatorul de cuvant al politiei, Neville Malila.

Inspectorul Botha a condus ancheta la domiciliul lui Oscar Pistorius, campionul paralimpic suspectat de uciderea prietenei sale, Reeva Steenkamp, in 14 februarie, de Valantines Day.

Potrivit informatiilor disponibile joi, ofiterul de politie a fost anchetat pentru aceste fapte in 2009, dar dosarul a fost clasa, pentru a fi redeschis recent.

"Nu inteleg de ce dosarul a fost redeschis. Nu pot sa cred ca este legat de ancheta asupra lui Oscar Pistorius", a reactionat Hilton Botha, la televiziunea de stiri eNCA.

"Sangele meu nu a fost testat dupa schimbul de focuri, nu eram beat", a sustinut acesta, explicand ca taxiul a blocat o masina a politiei care urmarea niste hoti.

Marturia capitala a inspectorului

Politia a dezmintit ca inspectorul sau ar putea fi scos din aceasta ancheta, dar Neville Botha nu era prezent in sala de audieri joi dimineata.

"Este in cladirea tribunalului (...) Si-a dorit sa nu fie aici cu noi", a declarat procurorul Gerrie Nel.

Audierile au fost suspendate imediat dupa debut, pentru a-l cauta pe investigator, a carui marturie este capitala.

Hilton Botha a fost decredibilizat total miercuri de avocatul apararii Barry Roux, care a subliniat slabiciunile unei anchete care are, in opinia sa, multe fisuri.

Stralucitul contra-atac al avocatului a lasat impresia publicului ca dosarul de acuzare se prabuseste pas cu pas, in conditiile in care Oscar Pistorius cere eliberarea pe cautiune.

El a relevat mai multe deficiente in ancheta politiei si a aratat ca alibiul lui Oscar Pistorius pare "coerent".

Oscar Pistorius spune ca si-a impuscat din greseala iubita, crezand ca era un hot, dupa ce cuplul dormise linistit timp de mai multe ore.

Procurorul afirmase ca, din contra, cei doi avusesera o disputa violenta chiar inaintea dramei si a citat un martor care a vorbit despre tipete si focuri de arma, dar si despre o lumina aprinsa in locuinta, contrar depozitiei lui Pistorius.

Parchetul acuza o crima cu premeditare.

Audierea de joi este consacrata pledoariei apararii si rechizitoriului acuzarii.

Judecatorul s-ar putea pronunta joi dupa-amiaza sau cel tarziu vineri asupra cererii de eliberare conditionata a lui Oscar Pistorius.

Procesul pe fondu ar urma sa inceapa peste cateva luni.