Trei persoane suspectate de frauda in scandalul european al carnii de cal au fost arestate joi in Regatul Unit, a anuntat politia britanica, transmite AFP.

Arestarile au avut loc la o fabrica galeza si la un abator englez, care au fost perchezitionate marti, a precizat politia intr-un comunicat.

Politia a arestat doi barbati cu varste de 64 si 42 de ani de la fabrica Farmbox Meats, situata in apropiere de Aberystwyth (Tara Galilor), si un barbat de 63 de ani de la abatorul Peter Boddy din Todmorden, in comitatul West Yorkshire (nordul Angliei).

"Cei trei se afla la comisariatul din Aberystwyth, unde vor fi audiati" de politie si de Agentia britanica pentru securitatea alimentara (FSA), a precizat politia.

Un comerciant de carne olandez ar putea fi suspectul-cheie in scandalul carnii de cal vanduta drept carne de vita in Europa, in urma informatiilor ca el a fost condamnat, anul trecut, pentru comercializarea de carne de cal etichetata drept carne de vita. El a spus ca romanii au etichetat intotdeauna corect marfa pe care a cumparat-o de la ei, relateaza The Guardian intr-o ancheta la care a contribuit si RISE Project.

Vorbind exclusiv pentru publicatia britanica, Jan Fasen, directorul societatii olandeze Draap Trading Ltd, a confirmat ca el a cumparat un lot de carne de cal de la doua abatoare din Romania si a vandut-o unor societati franceze de prelucrare a produselor alimentare. El a precizat ca a etichetat in mod clar carnea ca fiind de cal. Fasen a explicat pentru publicatia amintita ca romanii au etichetat intotdeauna corect marfa pe care a cumparat-o de la ei.

Draap Trading Ltd este o companie olandeza inregistrata in Cipru si care activeaza si in zona Antwerp din Belgia.

Draap scris invers este cuvantul olandez pentru cal.

Un oficial guvernamental cipriot a confirmat, sub protectia anonimatului, ca o societate inregistrata in Cipru cu numele de Draap este investigata de politie in scandalul carnii de cal. Oficialul a mai spus ca directorul companiei este un cetatean olandez.

Societatea franceza Spanghero, suspectata ca ar fi un pivot in afacerea europeana a carnii de cal fals etichetata ca fiind de vita, a cumparat 42 de tone de carne de cal, la inceputul lui ianuarie, de la o societate cipriota, scrie joi cotidianul francez Le Parisien, preluat de AFP.

Ziarul afirma ca a consultat "trei facturi de la autoritatile romane care ridica suspiciuni legate de societatea franceza Spanghero, dar si de comerciantul cipriot Draap".

Potrivit acestor facturi, societatea franceza ar fi primit 42 de tone de carne tocata de cal, un produs rezultat din dezosarea unei carcase.

Carne de cal a fost gasita pentru prima oara intr-un lot de lasagna congelata vandut in Germania, a anuntat joi distribuitorul produsului, lantul de supermarketuri Real, anunta AFP.

Real a retras deja din vanzare, ca precautie, loturile de lasagna "Tip" iar testele comandate la laboratoare au evidentiat miercuri prezenta carnii de cal, a precizat grupul, intr-un comunicat publicat joi pe site-ul sau.

Compania a subliniat ca a luat masura de retragere a produselor "doar ca masura de precautie, deoarece niciun moment nu a fost detectat vreun risc pentru sanatatea consumatorilor".