Comisia Europeana a cerut, miercuri, ca toate statele membre ale Uniunii Europene sa efectueze teste ADN la produsele din carne de vita, in cadrul unui plan de incetare a scandalului legat de carnea de cal descoperita in mai multe feluri de mancare, anunta AFP.

Planul recomanda tuturor statelor membre sa efectueze controale asupra produselor care contin carne de vita, a declarat Comisarul European Tonio Borg, dupa o reuniune la Bruxelles. Aceasta propunere va fi prezentata vineri statelor membre.

Borg a anuntat ca o prima serie de teste vor fi efectuate pe parcursul lunii martie, iar rezultatele vor fi publicate la mijlocul lunii aprilie. De asemenea, comisarul european spera ca statele vor opera controale pentru a detecta posibila prezenta a fenilbutazonei, un anti-inflamator care face carnea improprie consumului.

Scandalul a luat o amploare europeana dupa descoperirea, saptamana trecuta, a unor produse vandute de firma Findus si etichetate ca lasagna cu carne de vita, dar care contineau carne de cal. Ele erau produse cu marfa procurata de la un subcontractor francez, Comigel.

Carnea in cauza, de origine romana, potrivit autoritatilor franceze, ar fi urmat un circuit Olanda - Cipru, inainte de a ajunge la un alt furnizor francez, Spanghero, si distribuita ulterior catre Comigel. Autoritatile romane au negat orice incalcare a normelor europene in acest scandal.