Papa Benedict al XVI-lea a aparut miercuri pentru prima oara in public, dupa anuntul surpriza de luni privind demisia sa, in cadrul unei audiente generale la care participa 3.500 de credinciosi din lumea intreaga, in sala Paul al VI-lea din Vatican, scrie AFP.

Primit de o multime entuziasta care i-a scandat numele si a aplaudat, papa, in varsta de 85 de ani, parea obosit, dar foarte atent atunci cand a ascultat Evanghelia zilei.

El a anuntat luni ca va renunta la pontificat in 28 februarie, invocand starea sa de sanatate si creand stupoare in intreaga lume.

Papa Benedict a denuntat ulterior, in cadrul ultimei mari slujbe din pontificatul sau, celebrata in bazilica Sfantul Petru, "loviturile date unitatii Bisericii" si "diviziunile din sanul corpului clerical".

Intr-o predica pe un ton foarte grav, papa a afirmat ca, uneori, "chipul Bisericii este desfigurat". "Ma gandesc in special la loviturile date unitatii Bisericii, la diviziunile din sanul corpului clerical", a spus el, in fata cardinalilor prezenti. Mai general, Benedict al XVI-lea a denuntat incoerenta celor care se declara pregatiti sa-si "sfasie hainele, in fata scandalurilor si a injustitiei, comise de altii", dar nu sunt "pregatiti sa actioneze dupa inima lor, dupa constiinta lor si dupa propriile intentii".