Negru, alb sau american? Cine va fi urmatorul Papa

de V. Mixich     HotNews.ro
Luni, 11 februarie 2013, 20:41 Actualitate | Internaţional


Favoriti pentru locul de viitor Papa
Foto: Colaj foto
Un Papa negru, unul alb sau un american? Alegerea urmatorului lider al lumii catolice nu se reduce la o simpla lupta politica intre clerici, ci transmite si un puternic semnal in privinta orientarii viitoare a puternicei Biserici Romano-Catolice.
 
Zguduita de numeroase scandaluri in timpul scurs de la moartea carismaticului papa Ioan Paul al II-lea si stagnand in perioada pontificatului de tranzitie al lui Benedict al XVI-lea, Vaticanul are nevoie de un nou lider puternic in scaunul de la Roma. Ce va alege conclavul cardinalilor intre traditie, conservatorism si reforma? Numele urmatorului Papa ne va da raspunsul. Cinci sunt favoritii.

 
Retragerea Papei Benedict al XVI-lea a fost o surpriza pentru lumea occidentala, dar nu si pentru clericii catolici. Desi gestul este unic in ultimele 5 secole, retragerea Papei Benedict, programata pentru 28 februarie, se bazeaza pe doua coduri (332 si 333) din dreptul canonic care permit Papei sa se retraga, decizia sa fiind inatacabila.
Cardinalii cu drept de vot ai Vaticanului trebuie sa se intruneasca cel mai tarziu la 20 de zile de la moartea sau retragerea Papei pentru a alege un nou Pontif. Conclavul de alegere a noului Papa nu se poate intruni mai devreme de 15 zile de la retragerea lui Benedict al XVI-lea. Asadar lumea catolica va avea un nou Papa nu mai devreme de 15 martie dar nici mai tarziu de sfarsitul aceleiasi luni. El poate fi ales teoretic dintre oricare dintre cei peste 400.000 de preoti catolici existenti in acest moment in lume.

Conclavul se va intruni la convocarea decanului Colegiului Cardinalilor, Angelo Sodano. Doar 118 dintre cardinali au drept de vot, cei cu o varsta de peste 80 de ani pierzand acest drept. Printre cei care nu vor putea vota pentru noul Papa se numara si cardinalul roman Lucian Muresan, Arhiepiscopul Greco-Catolic al Romaniei.

Dezbaterea si alegerea noului Papa va avea loc in Capela Sixtina, orice contact cu exteriorul fiind interzis. Pe perioada Conclavului, cardinalii vor folosi camerele casei de oaspeti Santa Marta din interiorul Vaticanului. In casa de oaspeti este permisa prezenta unor asistenti sau doctori, toti trebuind insa sa depuna, impreuna cu cardinalii, un juramant de confidentialitate absoluta.

Este ales Papa cel care intruneste doua treimi dintre cele 118 voturi. Se voteaza pe biletele care sunt arse apoi impreuna cu intreaga documentatie a sedintei. Acest foc produce celebrul fum alb sau negru asteptat de catolici in Piata San Pietro din Roma.

Daca dupa trei zile de dezbateri nu se intrunesc cele doua treimi necesare prin cele doua runde zilnice de vot (dimineata si dupa-amiaza) se introduce o zi de rugaciune si reflectie. Apoi, daca dupa alte 7 runde de votare nu se ajunge la un rezultat, Conclavul poate decide sa-si aleaga Pontiful cu majoritate simpla de voturi.

Imediat dupa stabilirea castigatorului, cardinalul Sodano il va intreba pe acesta daca accepta alegerea si ce nume isi alege. Cardinalul-diacon va anunta apoi multimii din Piata ca un nou Papa a fost ales: "Habemus Papam".
Printre cardinalii favoriti la a deveni al 266 Papa din istoria Bisericii Romano-Catolice se numara:


Timothy Michael Dolan
Foto: Wikipedia
Americanul Timothy Michael Dolan - arhiepiscopul de New York, numit cardinal de catre Papa Benedict al XVI-lea in urma cu un an. Are 63 de ani si vine din curentul catolic conservator din care provine si Papa Benedict si Papa Ioan-Paul al II-lea. A petrecut la Roma 7 ani pana in 2001, ca rector la Colegiului Pontifical in care a fost student in tinerete. Din 2001 este Episcop, motto-ul sau fiind: "Doamne, catre cine ne vom indrepta?" Este presedintele Conferintei Episcopale din Statele Unite.
 • Avantaje: are varsta potrivita, este o persoana carismatica foarte obisnuita cu zona mediatica (a gazduit chiar o emisiune TV) si face parte din puternicul grup al cardinalilor conservatori. Alegerea sa ar readuce Biserica Romano-Catolica printre favoritii mediei occidentale.
 • Dezavantaje: A fost acuzat de New York Times ca a oferit bani "preotilor"-pedofili pentru ca acestia sa renunte la preotie, in loc sa-i raporteze autoritatilor. In acelasi timp a fost acuzat pentru modul dur in care i-a tratat pe clericii implicati in scandalurile de pedofilie. A criticat de mai multe ori pozitii ale administratiei Obama. Insa, "atata timp cat Statele Unite vor ramane puterea principala a omenirii, un papa american nu va fi ales", considera expertul George Weigel pentru NBC.


Peter Turkson
Foto: Wikipedia
Ganezul Peter Turkson - are 65 de ani si a fost numit cardinal de catre Papa Ioan-Paul al II-lea. A urmat teologia in Statele Unite si este considerat unul dintre cei mai carismatici episcopi africani. Din 2009 este membru in Curia romana, avandu-si de atunci resedinta la Roma. A fost trimis ca negociator in timpul razboiului civil din Coasta de Fildes. Este un oponent al teoriilor economice neoliberale, sustinand in acelasi timp formarea unei banci centrale mondiale. Vorbeste 8 limbi. A afirmat ca "daca Dumnezeu va dori ca un negru sa fie si Papa, atunci sa-i multumim lui Dumnezeu".
 • Avantaje: ar fi primul Papa de culoare din istorie. O astfel de alegere ar aduce o imbunatatire considerabila a imaginii Bisericii Catolice, in special in mediile ne-catolice. Este una dintre "vedetele" Colegiului Cardinalilor si un simbol viu al vigorii catolicismului in Africa. Alegerea sa ar aduce un important plus de imagine prestigiului Vaticanului serios zdruncinat in ultimii ani.
 • Dezavantaje: ar fi primul Papa negru din istorie, ceea ce ar putea naste reactii negative din partea comunitatilor radical-conservatoare. In plus, Conclavul cardinalilor este dominat de cardinalii europeni care ar putea considera ca, dupa mai bine de 30 de ani, a venit timpul unui nou Papa italian.Angelo Bagnasco
Foto: Wikipedia
Italianul Angelo Bagnasco - are 70 de ani si este Arhiepiscop de Genoa. A fost ministrant si apoi preot in Genoa, fiind unul dintre discipolii cardinalului Siri, unul dintre cei mai traditionalisti clerici ai Bisericii romane din ultimul secol. A fost numit cardinal in urma cu 6 ani de catre Papa Benedict si este un redutabil oponent al pilulei abortive si a casatoriilor homosexuale. Nu s-a ferit sa-i atace dur pe politicienii italieni, inclusiv pe Silvio Berlusconi.
 • Avantaje: este sustinut de blocul cardinalilor italieni ceea ce i-ar asigura din start o patrime dintre voturile Conclavului. In plus este presedintele Conferintei Episcopale Italiene. Biserica Romano-Catolica nu a mai avut un Papa italian din 1977.
 • Dezavantaje: este unul dintre cei mai traditionalisti cardinali, alegerea sa putand fi vazuta ca o respingere a reformarii Bisericii Catolice. Bagnasco si-a pronuntat de mai multe ori preferinta pentru o interpretare traditionala a Conciliului Vatican 2.Marc Ouellet
Foto: Wikipedia
Canadianul Marc Ouellet - are 69 de ani si conduce Congregatia Episcopilor. A fost arhiepiscop de Quebec si numit cardinal in 2003 de catre Ioan-Paul al II-lea. Vine dintr-o familie cu opt copii si a facut studii de teologie la Montreal. A fost misionar in America de Sud si vorbeste 6 limbi. Considera ca prevederile Conciliului Vatican II au fost de multe ori interpretate intr-un mod prea liberal. Teologic, Ouellet face parte din acelasi grup de gandire ca si Papa Benedict sau teologul catolic Hans Urs von Balthazar.
 • Avantaje: detine una dintre functiile cele mai favorabile pentru a fi cunoscut de catre ceilalti cardinali, fiind descris ca un om "prietenos, umil si flexibil". Alegerea sa ar fi vazuta ca o innoire a Bisericii, fiind primul papa nord-american din istorie.
 • Dezavantaje: A catalogat posibilitatea de a fi ales Papa ca fiind un "cosmar". Ar putea refuza Pontificatul.Christoph Schonborn
Foto: Wikipedia
Austriacul Christopher Schonborn – are 68 de ani, nascut in Boemia si numele sau a fost vehiculat pentru scaunul pontifical si dupa moartea papei Ioan Paul al II-lea. Este cardinal de mai bine de 14 ani, Arhiepiscop al Vienei si nascut intr-o familie nobiliara veche, care a mai numarat cardinali printre membrii ei. Este printre inaltii prelati care au cerut o re-examinare a celibatului in Biserica Romano-Catolica, desi ulterior si-a nuantat declaratiile. L-a acuzat pe decanul Conclavului, cardinalul Sodano (secretar de stat pe atunci) ca ar fi blocat acuzele de abuz sexual in cazul unuia dintre cardinalii Austriei. Este unul dintre sustinatorii apropierii dintre ortodocsi si catolici. Vorbeste sase limbi si motto-ul sau este “V-am numit prieteni”.
 • Avantaje: are o personalitate puternic conturata, fiind apreciat in acelasi timp pentru aplecarile sale reformiste dar si pentru incercarea de a emula modelul lui Ioan-Paul al II-lea. Este binecunoscut si iubit in lumea catolica europeana. Alegerea sa ar simboliza o decizie a Conclavului cardinalilor de a impinge Biserica pe calea reformelor.
 • Dezavantaje: este considerat a fi prea liberal de catre curentul conservator predominant in Conclav, desi a dat dovada de promptitudine si consecventa in a critica cazurile de pedofilie din Biserica Catolica. Un al doilea Papa de limba germana, imediat dupa pontificatul lui Joseph Ratzinger este destul de improbabil.

Componenta Conclavului este dominata de europeni, care au majoritatea simpla (cu 62 dintre cele 118 voturi). Dintre europeni, 28 de cardinali sunt italieni, dar cardinalii numiti in ultimii ani au scazut influenta acestora. Astfel 21 dintre cardinali vin din America de Sud, 11 din Africa si tot 11 din Asia si 14 din America de nord. Interesant este ca jumatate dintre cardinalii electori au fost numiti de Papa Benedict.

Decanul Facultatii de Teologie din Bucuresti, pr. Wilhelm Danca, considera ca “unii dintre cardinalii americani sunt pe val in prezent”, dar ca exista si o serie de cardinali italieni cu mari sanse la scaunul pontifical. Pr. Danca nu este surprins de retragerea Papei Benedict al XVI-lea, considerand ca totul a fost calculat pentru a nu se crea “haos” dupa acest gest unic in ultimele secole.

Alte nume amintite printre potentialii favoriti la scaunul pontifical sunt italianul Gianfranco Ravasi, sud-americanul Leonardo Sandri sau italianul Angelo Scola. De amintit ca daca alegerea lui Joseph Ratzinger ca papa Benedict al XVI-lea a fost previzibila, alegerea polonezului Carol Wojtila ca papa Ioan Paul al II-lea a fost in 1978 o mare surpriza.

Dar dincolo de jocurile politice si de strategia taberelor ideologice ale Vaticanului, nu trebuie uitat ca cei 118 cardinali inchisi in Conclavul din martie pentru alegerea unui nou Papa cred ca alegerea lor se face sub directa indrumare a Duhului Sfant. Sau cel putin ar trebui sa creada asta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14831 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Orice culoare dar pana la Florii (Luni, 11 februarie 2013, 20:55)

  Pindona [anonim]

  Cred ca intre 15-20 martie se va alege noul Papa , pe data de 24 martie sunt Floriile pt Biserica Catolica , iar pe 31 martie Pastele .
  • -9 (9 voturi)    
   Dormi un adevarat Papa: (Marţi, 12 februarie 2013, 10:20)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Pindona

   Kim Jong-il ar fi cel mai potrivit. Daca nu, sa-l punem pe Barrosso sau sa o punem pe Merkel.
 • -8 (12 voturi)    
  Angelo Bagnasco (Luni, 11 februarie 2013, 20:58)

  ginel [anonim]

  Eu imi pun banii pe italian. Arata ca cel mai conservator /invechit. Are varsta potrivita sa nu fie flexibil, asa ca o sa conduca BisericaCatolica spre noi culmi are bunastari, ca si precedenti.
 • +6 (18 voturi)    
  Din titlu... (Luni, 11 februarie 2013, 21:07)

  gussy [utilizator]

  Se subintelege ca viitorul Papa va fi Michael Jackson.
  Acesta s-a retras in Cuba, ca si Elvis, dar va reveni pentru a onora aceasta oferta!
  • 0 (0 voturi)    
   Who? (Marţi, 12 februarie 2013, 6:44)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui gussy

   Sacra simplicitas
   • +1 (1 vot)    
    You! (Marţi, 12 februarie 2013, 12:22)

    gussy [utilizator] i-a raspuns lui Ioan

    SANCTA simplicitas
 • +1 (9 voturi)    
  Ce ocazie (Luni, 11 februarie 2013, 21:21)

  comentator [anonim]

  Gigi becali o sa fie papa. Asta e sigur. SI catolicii devin ortodocsi.
 • +7 (11 voturi)    
  Mai bine un papa ungur (Luni, 11 februarie 2013, 21:31)

  V.R. [utilizator]

  Ar fi mana cereasca pentru jurnalistii din Romania si Slovacia.
  • +6 (6 voturi)    
   da (Luni, 11 februarie 2013, 22:09)

   L. [anonim] i-a raspuns lui V.R.

   Da, ungurul Erdő Péter este şi el favorit în această cursă, fiind unul dintre cei mai tineri şi influenţi cardinali.
 • +12 (12 voturi)    
  Poti sa demisionezi? (Luni, 11 februarie 2013, 21:38)

  MirceaIo [utilizator]

  Papii sunt oameni. Dar Paul Ioan a fost sfant.
  • -2 (8 voturi)    
   mda (Marţi, 12 februarie 2013, 11:22)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui MirceaIo

   "preotul lui Iisus", "urmasul lui Sf Petru" e ales prin vot de alti oameni?? nu e cam ridicol?
 • -6 (10 voturi)    
  hi hi (Luni, 11 februarie 2013, 21:58)

  ciankanel [anonim]

  Gigi Becali !!!
 • +13 (13 voturi)    
  peter the roman (Luni, 11 februarie 2013, 22:07)

  alex nambani [anonim]

  Petrus Romanus

  Pentru ultimul papă numele este cât se poate de sugestiv: Petru a fost primul pontif, un alt Petru va fi ultimul pontif. Acestuia "Profeția lui Malachia" nu i-a dedicat doar un simplu motto, dar câteva versuri în limba latină:

  In persecutione extrema sacrae romanae ecclesiae sedebit Petrus romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus; quibi transactis, civitas septis collis diruetur, ed Judex tremendus judicabit populum suum. Amen.

  A căror traducere sună cam așa:

  În timpul ultimei persecuții a Sfintei Bisericii Romane, pe scaun va sta Petru, romanul, care-și va pălkjstori turma printre foarte multe suferințe (încercări) tribolazioni; iar când aceste încercări se vor sfârși, orașul celor șapte coline va fi distrus, și judecătorul cel de temut va judeca poporul său. Amin (Așa să fie).
  • +7 (7 voturi)    
   extras din text (Marţi, 12 februarie 2013, 0:35)

   EduardRO [utilizator] i-a raspuns lui alex nambani

   PETER Turkson: Din 2009 este membru in Curia ROMANA, avandu-si de atunci resedinta la Roma.

   Profetia Sfântului Malachia: PETER ROMANUS.
   • +2 (4 voturi)    
    deci vine sfarsitul lumii? (Marţi, 12 februarie 2013, 8:16)

    dawkins [anonim] i-a raspuns lui EduardRO

    mayasii s-au inselat, in schimb un irlandez din secolul XI ar fi nimerit-o la fix?

    Daca pe scaunul papal va sta un papa pe care il va chama Petru atunci nu poate sa fie Peter Turkson. Ce voi ati auzit de papii Joseph Ratzinger sau Karol Wojtyla? Nu, ati auzit de Benedict XVI si Ioan Paul al II-lea...

    Plus ca sa iti iei numele de Peter cand nici-un papa nu si-a mai luat numele asta siu stiind ca este asociat cu sfarsitul lumii... pare asaaa, usor premeditat.
    • +4 (4 voturi)    
     no (Marţi, 12 februarie 2013, 11:38)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui dawkins

     no sezi blind ca nu moare morosanu' cind vrea mayasu'
   • +1 (1 vot)    
    Bine, bine (Marţi, 12 februarie 2013, 10:40)

    Kappa [utilizator] i-a raspuns lui EduardRO

    Dar parca listaSf.Malachia ii mentiona pe toti papii care-au mai ramas. Cel care vine acum corespunde ultimei pozitii din lista?
  • +1 (1 vot)    
   sigur ca da (Marţi, 12 februarie 2013, 15:01)

   tecumseh [utilizator] i-a raspuns lui alex nambani

   vezi ce face malahia din om ?
 • +2 (4 voturi)    
  pentru cunoscatori (Luni, 11 februarie 2013, 22:26)

  dann77 [anonim]

  Vesti bune de la vatican.
 • +3 (7 voturi)    
  Biserica e Traditionala nu liberala... (Luni, 11 februarie 2013, 22:35)

  john [anonim]

  dl Mixich crede ca alegerea unui Papa e un soi de Miss/Mister: care e mai frumos adica imaginea conteaza  articol scris cu ochii pe barfe si wikipedia
 • +7 (9 voturi)    
  Schonborn (Luni, 11 februarie 2013, 22:35)

  CetateanulRoman [anonim]

  Este o alegere ce ar impaca multe. Si ar continua reformarea Bisericii Catolice. Ar continua eforturile de apropiere a Bisericilor crestine.
  Poate avem noroc.....
 • -1 (7 voturi)    
  viitorul (Luni, 11 februarie 2013, 22:40)

  Angoasat [utilizator]

  papa va trebui sa legifereze abstinenta preotilor..s-au relatat prea multe violuri, orgii si faradelegi scarbavnice
  • -2 (6 voturi)    
   Bla! Dvs. in ce secol traiti?! (Marţi, 12 februarie 2013, 1:13)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

   Ce abstinenta, domnule?! Abstinenta sexuala e un abuz de sine al individului, ori astia toti au doua picioare si restul accesoriilor...


   Biserica trebuie reformata si fara mima.
 • +7 (9 voturi)    
  alb, negru, american, castigator, conservator (Luni, 11 februarie 2013, 22:55)

  cine [anonim]

  O femeie aflata in coma era pe punctul de a muri. Dintr-o data, ea s-a simtit ridicata la cer si s-a trezit in fata Scaunului Judecatii de Apoi.
  - Cine esti? a intrebat-o o Voce.
  - Sunt sotia primarului, a raspuns ea.
  - Nu te-am intrebat a cui sotie esti, ci cine esti tu.
  - Sunt mama a patru copii.
  - Nu te-am intrebat a cui mama esti, ci cine esti tu.
  - Sunt invatatoare.
  - Nu te-am intrebat ce profesie ai, ci tine esti tu.
  Si dialogul a continuat in acelasi fel. Orice ar fi raspuns femeia, cuvintele ei nu pareau sa raspunda la intrebarea: “Cine esti tu?”
  - Sunt crestina.
  - Nu te-am intrebat care este religia ta, ci cine esti tu.
  - Sunt cea care a fost la biserica in fiecare zi si le-a dat de pomana ceIor sarmani.
  - Nu te-am intrebat ce ai facut, ci cine esti tu.
  In mod evident, ea nu a trecut de examen, caci a fost trimisa inapoi pe pamant. Cand s-a trezit din coma, femeia s-a decis sa afle cine este. Si astfel, intreaga ei viata s-a schimbat.
  Povestea este dintr-o carte a lui Anthony de Mello.
  Perspectiva din care prezentati evenimentul o fi corecta. Sau NU? E mai usor cu valul decat impotriva lui...
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns (Marţi, 12 februarie 2013, 14:00)

   Aurel C [anonim] i-a raspuns lui cine

   I am who I am !!!!
 • +1 (5 voturi)    
  Noul papa va fi roman (Luni, 11 februarie 2013, 23:34)

  Lucian Ilea [anonim]

  Singurul cardinal roman va fi ales papa pe 28 februarie,probabil
  De unde stiu asta?
  Din profetia Sfantului Malachi,care a dat cate un pseudonim si un citat in limba latina fiecarui din cei 267 de papi de pana acuma
  De Gloria Olivae a fost Benedict XVI si De Labore Solis a fost Ioan Paul II
  Ultimul papa,cel care conduce in timpul Apocalipsei si a judecatii de apoi(potrivit profetiei) este Petru Romanul
  • +2 (2 voturi)    
   exact (Marţi, 12 februarie 2013, 11:33)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   poate fi cineva din Roma Queensland, Roma Texas, Mata Roma Brazilia, Roma Lesotho, Colonia Roma Mexic, La Roma Spania, Roma Suedia, Roma Peru, Rome Georgia sau poate un rom din Roma Botosani hahahaha
 • +1 (1 vot)    
  "negru, alb sau american" (Marţi, 12 februarie 2013, 11:52)

  spy [utilizator]

  "american" e o culoare a pielii? se refera la pieile rosii? nu poate fi si negru si american sau si alb si american?
 • +2 (2 voturi)    
  Ganezul Peter Turkson ... (Marţi, 12 februarie 2013, 13:59)

  grig [anonim]

  "Avantaje: ar fi primul Papa de culoare din istorie.
  Dezavantaje: ar fi primul Papa negru din istorie"

  Genial !!!!! :))))
 • +1 (1 vot)    
  domnule Mixich (Marţi, 12 februarie 2013, 16:49)

  un dac [utilizator]

  ce legatura are culoarea pielii cu nationalitatea? asa gafa in titlu de la un jurnalist cu pretentii...mai rar. poate vroiati sa spuneti alb sau negru, european sau american? ca altfel intelegem ca americanii nu sunt nici albi, nici negri, deci vorbeati cumva despre pieile rosii?
  halal goana dupa titluri de senzatie, dar de la dvs si in legatura cu un subiect serios nu ma asteptam....
  oricum, raspunsul la intrebarea dvs are un singur raspuns care le cuprinde pe toata: michael jackson. doar ca a murit saracul.
  putintica atentie, nu ma luam de o greseala daca nu era in titlu si nu era cu tenta de senzational. suna bine, dar e profund gresit.
 • 0 (0 voturi)    
  Mai multa informatie, va rog! (Marţi, 12 februarie 2013, 18:14)

  eu100 [utilizator]

  Desigur ca NU ar fi primul papa de culoare. In primul mileniu al crestinatatii - deci al Bisericii - au fost mai multi papi din Africa, desigur (Europa ne-existand pe harta civilizata, dincolo de Roma). Iar crestinismul nu a originat in Europa, si probabil ca Petru a fost mai brun la ten - fiind si el, si iisus, si ca toti apostolii, din Orientul Apropiat. Iar Biserica lui Iisus nu este nici europeana, si nici nu s-a inventat in ultimii 15 ani. Mai multa informatie, dincolo de zgomotul media care se ocupa numai cu ziua de azi, si numai cu vecinatatile cunoscute


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by