Un Papa negru, unul alb sau un american? Alegerea urmatorului lider al lumii catolice nu se reduce la o simpla lupta politica intre clerici, ci transmite si un puternic semnal in privinta orientarii viitoare a puternicei Biserici Romano-Catolice.

Favoriti pentru locul de viitor PapaFoto: Colaj foto

Zguduita de numeroase scandaluri in timpul scurs de la moartea carismaticului papa Ioan Paul al II-lea si stagnand in perioada pontificatului de tranzitie al lui Benedict al XVI-lea, Vaticanul are nevoie de un nou lider puternic in scaunul de la Roma. Ce va alege conclavul cardinalilor intre traditie, conservatorism si reforma? Numele urmatorului Papa ne va da raspunsul. Cinci sunt favoritii.

Retragerea Papei Benedict al XVI-lea a fost o surpriza pentru lumea occidentala, dar nu si pentru clericii catolici. Desi gestul este unic in ultimele 5 secole, retragerea Papei Benedict, programata pentru 28 februarie, se bazeaza pe doua coduri (332 si 333) din dreptul canonic care permit Papei sa se retraga, decizia sa fiind inatacabila.

Cardinalii cu drept de vot ai Vaticanului trebuie sa se intruneasca cel mai tarziu la 20 de zile de la moartea sau retragerea Papei pentru a alege un nou Pontif. Conclavul de alegere a noului Papa nu se poate intruni mai devreme de 15 zile de la retragerea lui Benedict al XVI-lea. Asadar lumea catolica va avea un nou Papa nu mai devreme de 15 martie dar nici mai tarziu de sfarsitul aceleiasi luni. El poate fi ales teoretic dintre oricare dintre cei peste 400.000 de preoti catolici existenti in acest moment in lume.

Conclavul se va intruni la convocarea decanului Colegiului Cardinalilor, Angelo Sodano. Doar 118 dintre cardinali au drept de vot, cei cu o varsta de peste 80 de ani pierzand acest drept. Printre cei care nu vor putea vota pentru noul Papa se numara si cardinalul roman Lucian Muresan, Arhiepiscopul Greco-Catolic al Romaniei.

Dezbaterea si alegerea noului Papa va avea loc in Capela Sixtina, orice contact cu exteriorul fiind interzis. Pe perioada Conclavului, cardinalii vor folosi camerele casei de oaspeti Santa Marta din interiorul Vaticanului. In casa de oaspeti este permisa prezenta unor asistenti sau doctori, toti trebuind insa sa depuna, impreuna cu cardinalii, un juramant de confidentialitate absoluta.

Este ales Papa cel care intruneste doua treimi dintre cele 118 voturi. Se voteaza pe biletele care sunt arse apoi impreuna cu intreaga documentatie a sedintei. Acest foc produce celebrul fum alb sau negru asteptat de catolici in Piata San Pietro din Roma.

Daca dupa trei zile de dezbateri nu se intrunesc cele doua treimi necesare prin cele doua runde zilnice de vot (dimineata si dupa-amiaza) se introduce o zi de rugaciune si reflectie. Apoi, daca dupa alte 7 runde de votare nu se ajunge la un rezultat, Conclavul poate decide sa-si aleaga Pontiful cu majoritate simpla de voturi.

Imediat dupa stabilirea castigatorului, cardinalul Sodano il va intreba pe acesta daca accepta alegerea si ce nume isi alege. Cardinalul-diacon va anunta apoi multimii din Piata ca un nou Papa a fost ales: "Habemus Papam".

Printre cardinalii favoriti la a deveni al 266 Papa din istoria Bisericii Romano-Catolice se numara:

Timothy Michael Dolan

Timothy Michael Dolan

Foto: Wikipedia

Americanul Timothy Michael Dolan - arhiepiscopul de New York, numit cardinal de catre Papa Benedict al XVI-lea in urma cu un an. Are 63 de ani si vine din curentul catolic conservator din care provine si Papa Benedict si Papa Ioan-Paul al II-lea. A petrecut la Roma 7 ani pana in 2001, ca rector la Colegiului Pontifical in care a fost student in tinerete. Din 2001 este Episcop, motto-ul sau fiind: "Doamne, catre cine ne vom indrepta?" Este presedintele Conferintei Episcopale din Statele Unite.

  • Avantaje: are varsta potrivita, este o persoana carismatica foarte obisnuita cu zona mediatica (a gazduit chiar o emisiune TV) si face parte din puternicul grup al cardinalilor conservatori. Alegerea sa ar readuce Biserica Romano-Catolica printre favoritii mediei occidentale.
  • Dezavantaje: A fost acuzat de New York Times ca a oferit bani "preotilor"-pedofili pentru ca acestia sa renunte la preotie, in loc sa-i raporteze autoritatilor. In acelasi timp a fost acuzat pentru modul dur in care i-a tratat pe clericii implicati in scandalurile de pedofilie. A criticat de mai multe ori pozitii ale administratiei Obama. Insa, "atata timp cat Statele Unite vor ramane puterea principala a omenirii, un papa american nu va fi ales", considera expertul George Weigel pentru NBC.

Peter Turkson

Peter Turkson

Foto: Wikipedia

Ganezul Peter Turkson - are 65 de ani si a fost numit cardinal de catre Papa Ioan-Paul al II-lea. A urmat teologia in Statele Unite si este considerat unul dintre cei mai carismatici episcopi africani. Din 2009 este membru in Curia romana, avandu-si de atunci resedinta la Roma. A fost trimis ca negociator in timpul razboiului civil din Coasta de Fildes. Este un oponent al teoriilor economice neoliberale, sustinand in acelasi timp formarea unei banci centrale mondiale. Vorbeste 8 limbi. A afirmat ca "daca Dumnezeu va dori ca un negru sa fie si Papa, atunci sa-i multumim lui Dumnezeu".

  • Avantaje: ar fi primul Papa de culoare din istorie. O astfel de alegere ar aduce o imbunatatire considerabila a imaginii Bisericii Catolice, in special in mediile ne-catolice. Este una dintre "vedetele" Colegiului Cardinalilor si un simbol viu al vigorii catolicismului in Africa. Alegerea sa ar aduce un important plus de imagine prestigiului Vaticanului serios zdruncinat in ultimii ani.
  • Dezavantaje: ar fi primul Papa negru din istorie, ceea ce ar putea naste reactii negative din partea comunitatilor radical-conservatoare. In plus, Conclavul cardinalilor este dominat de cardinalii europeni care ar putea considera ca, dupa mai bine de 30 de ani, a venit timpul unui nou Papa italian.

Angelo Bagnasco

Angelo Bagnasco

Foto: Wikipedia

Italianul Angelo Bagnasco - are 70 de ani si este Arhiepiscop de Genoa. A fost ministrant si apoi preot in Genoa, fiind unul dintre discipolii cardinalului Siri, unul dintre cei mai traditionalisti clerici ai Bisericii romane din ultimul secol. A fost numit cardinal in urma cu 6 ani de catre Papa Benedict si este un redutabil oponent al pilulei abortive si a casatoriilor homosexuale. Nu s-a ferit sa-i atace dur pe politicienii italieni, inclusiv pe Silvio Berlusconi.

  • Avantaje: este sustinut de blocul cardinalilor italieni ceea ce i-ar asigura din start o patrime dintre voturile Conclavului. In plus este presedintele Conferintei Episcopale Italiene. Biserica Romano-Catolica nu a mai avut un Papa italian din 1977.
  • Dezavantaje: este unul dintre cei mai traditionalisti cardinali, alegerea sa putand fi vazuta ca o respingere a reformarii Bisericii Catolice. Bagnasco si-a pronuntat de mai multe ori preferinta pentru o interpretare traditionala a Conciliului Vatican 2.

Marc Ouellet

Marc Ouellet

Foto: Wikipedia

Canadianul Marc Ouellet - are 69 de ani si conduce Congregatia Episcopilor. A fost arhiepiscop de Quebec si numit cardinal in 2003 de catre Ioan-Paul al II-lea. Vine dintr-o familie cu opt copii si a facut studii de teologie la Montreal. A fost misionar in America de Sud si vorbeste 6 limbi. Considera ca prevederile Conciliului Vatican II au fost de multe ori interpretate intr-un mod prea liberal. Teologic, Ouellet face parte din acelasi grup de gandire ca si Papa Benedict sau teologul catolic Hans Urs von Balthazar.

  • Avantaje: detine una dintre functiile cele mai favorabile pentru a fi cunoscut de catre ceilalti cardinali, fiind descris ca un om "prietenos, umil si flexibil". Alegerea sa ar fi vazuta ca o innoire a Bisericii, fiind primul papa nord-american din istorie.
  • Dezavantaje: A catalogat posibilitatea de a fi ales Papa ca fiind un "cosmar". Ar putea refuza Pontificatul.

Christoph Schonborn

Christoph Schonborn

Foto: Wikipedia

Austriacul Christopher Schonborn – are 68 de ani, nascut in Boemia si numele sau a fost vehiculat pentru scaunul pontifical si dupa moartea papei Ioan Paul al II-lea. Este cardinal de mai bine de 14 ani, Arhiepiscop al Vienei si nascut intr-o familie nobiliara veche, care a mai numarat cardinali printre membrii ei. Este printre inaltii prelati care au cerut o re-examinare a celibatului in Biserica Romano-Catolica, desi ulterior si-a nuantat declaratiile. L-a acuzat pe decanul Conclavului, cardinalul Sodano (secretar de stat pe atunci) ca ar fi blocat acuzele de abuz sexual in cazul unuia dintre cardinalii Austriei. Este unul dintre sustinatorii apropierii dintre ortodocsi si catolici. Vorbeste sase limbi si motto-ul sau este “V-am numit prieteni”.

  • Avantaje: are o personalitate puternic conturata, fiind apreciat in acelasi timp pentru aplecarile sale reformiste dar si pentru incercarea de a emula modelul lui Ioan-Paul al II-lea. Este binecunoscut si iubit in lumea catolica europeana. Alegerea sa ar simboliza o decizie a Conclavului cardinalilor de a impinge Biserica pe calea reformelor.
  • Dezavantaje: este considerat a fi prea liberal de catre curentul conservator predominant in Conclav, desi a dat dovada de promptitudine si consecventa in a critica cazurile de pedofilie din Biserica Catolica. Un al doilea Papa de limba germana, imediat dupa pontificatul lui Joseph Ratzinger este destul de improbabil.

Componenta Conclavului este dominata de europeni, care au majoritatea simpla (cu 62 dintre cele 118 voturi). Dintre europeni, 28 de cardinali sunt italieni, dar cardinalii numiti in ultimii ani au scazut influenta acestora. Astfel 21 dintre cardinali vin din America de Sud, 11 din Africa si tot 11 din Asia si 14 din America de nord. Interesant este ca jumatate dintre cardinalii electori au fost numiti de Papa Benedict.

Decanul Facultatii de Teologie din Bucuresti, pr. Wilhelm Danca, considera ca “unii dintre cardinalii americani sunt pe val in prezent”, dar ca exista si o serie de cardinali italieni cu mari sanse la scaunul pontifical. Pr. Danca nu este surprins de retragerea Papei Benedict al XVI-lea, considerand ca totul a fost calculat pentru a nu se crea “haos” dupa acest gest unic in ultimele secole.

Alte nume amintite printre potentialii favoriti la scaunul pontifical sunt italianul Gianfranco Ravasi, sud-americanul Leonardo Sandri sau italianul Angelo Scola. De amintit ca daca alegerea lui Joseph Ratzinger ca papa Benedict al XVI-lea a fost previzibila, alegerea polonezului Carol Wojtila ca papa Ioan Paul al II-lea a fost in 1978 o mare surpriza.

Dar dincolo de jocurile politice si de strategia taberelor ideologice ale Vaticanului, nu trebuie uitat ca cei 118 cardinali inchisi in Conclavul din martie pentru alegerea unui nou Papa cred ca alegerea lor se face sub directa indrumare a Duhului Sfant. Sau cel putin ar trebui sa creada asta.