Studii secrete ale Departamentului Apararii pun la indoiala faptul ca sistemul de aparare antiracheta ce ar urma sa fie amplasat in Europa va putea sa protejeze Statele Unite de rachetele iraniene, potrivit unei anchete a Congresului, relateaza Fox News, citat de Mediafax.

Oficialii militari afirma ca ei cred ca problemele pot fi depasite si continua planurile. Dar solutiile propuse s-ar putea dovedi dificile. O posibilitate a fost deja exclusa ca fiind imposibila din punct de vedere tehnic. O alta, care presupune relocarea interceptorilor de rachete din Polonia si posibil Romania pe nave in Marea Nordului, ar putea fi exploziva din punct de vedere diplomatic.

Planul a fost criticat pe mai multe fronturi. Republicanii sustin ca acesta a fost intocmit in graba in incercarea de a calma Rusia, dar si aceasta critica planul, pe care il considera indreptat impotriva rachetelor sale. O serie de rapoarte guvernamentale si stiintifice au emis indoieli cu privire la functionarea acestuia asa cum a fost planuit.

Intr-o perioada in care armata se confrunta cu taieri bugetare uriase, studiile ar putea determina Congresul sa se mai gandeasca daca merita sa cheltuiasca miliarde de dolari pentru un sistem care ar putea sa nu isi indeplineasca scopurile initiale.

Studiile secrete au fost rezumate intr-o informare pentru congresmeni de catre Government Accountability Office, aripa nepartizana a Congresului care se ocupa de investigatii si audit. Aceasta informare, care nu a fost clasificata, a fost obtinuta de Associated Press.

Oficialii care au discutat cu AP au subliniat ca interceptorul care ar urma sa protejeze Statele Unite se afla in primele stadii de dezvoltare si capacitatile lui nu sunt cunoscute. Ei sustin ca Statele Unite sunt deja protejate de alte sisteme de aparare antiracheta. Chiar daca interceptorii din Europa nu pot apara direct Statele Unite, acestia ar proteja nu numai aliatii europeni si trupele americane stationate pe continent, ci si radarele americane din Europa, necesare pentru toate planurile SUA de aparare antiracheta.

Anchetatorii GAO sustin ca rapoartele secrete ale Agentiei de aparare antiracheta au conchis ca Romania nu este o locatie suficient de buna pentru un interceptor care sa protejeze Statele Unite.

Anchetatorii GAO au criticat administratia pentru ca nu a realizat mai devreme studii care ar fi putut dezvalui problemele. Rapoartele GAO si ale organismelor stiintifice care consiliaza administratia au ridicat alte probleme in legatura cu scutul antiracheta, citand erori de productie, depasirea costurilor, probleme cu radarele si unii senzori care nu pot distinge intre focoase si alte obiecte. Un raport al Academiei Nationale de Stiinte recomanda anularea fazei a patra a sistemului si mobilizarea interceptorilor pe coasta de est.