Guvernul de la Budapesta are obligatia constitutionala de a sustine eforturile legitime de autonomie ale organizatiilor etnicilor maghiari din afara granitelor Ungariei, a declarat, joi seara, secretarul de stat in MAE ungar Nemeth Zsolt, citat de MTI.

Nemeth a facut aceste declaratii la postul ungar de televiziune Duna. Oficialul guvernamental ungar a subliniat ca discutia telefonica intre ministrii de Externe din Romania si Ungaria reprezinta o evolutie importanta in solutionarea disputei.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut, joi, o convorbire telefonica cu omologul ungar, Janos Martonyi, demnitarii cazand de acord asupra faptului ca interesul cooperarii dintre cele doua state impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate in cele doua tari.

MAE informeaza, intr-un comunicat, ca Titus Corlatean a avut, joi, o convorbire telefonica cu omologul sau ungar, Janos Martonyi.

"Cei doi ministri au exprimat pozitiile Guvernelor roman si respectiv ungar, in legatura cu evolutiile si declaratiile formulate in spatiul public in ultimele zile, cu sublinierea sensibilitatilor legate de unele aspecte relevante pentru fiecare dintre cele doua parti. La finalul convorbirii, cei doi inalti demnitari au cazut de acord asupra faptului ca interesul cooperarii dintre cele doua state impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate in cele doua tari", se arata intr-un comunicat MAE remis agentiei MEDIAFAX.

Cei doi oficiali au stabilit, totodata, ca cele doua parti sa continue contactele politice bilaterale in perioada urmatoare, prin utilizarea canalelor si pe baza standardelor diplomatice obisnuite, inclusiv prin misiunile diplomatice ale celor doua tari acreditate la Bucuresti, respectiv Budapesta, informeaza MAE.

Din aceasta perspectiva, s-a agreat asupra necesitatii intreprinderii demersurilor corespunzatoare pentru depasirea dificultatilor aparute in relatia bilaterala in ultima perioada de timp si promovarii demersurilor ce se impun pentru punerea in valoare a unei relatii de cooperare in spiritul Parteneriatului strategic pentru Europa secolului XXI, incheiat intre guvernele Romaniei si Ungariei la 29 noiembrie 2002.

"In acest context, au fost evocate atat respectarea principiului bunei vecinatati, cat si asigurarea la standarde europene a protectiei minoritatilor nationale din cele doua state. Aceste demersuri vor fi materializate, inclusiv prin intermediul vizitei la Bucuresti, planificata anterior, a ministrului afacerilor externe din Ungaria, Janos Martonyi, in cursul primaverii acestui an. Mentionam ca ultima intrevedere oficiala dintre ministrii afacerilor externe roman si ungar a avut loc, la Budapesta, la 1 octombrie 2012", se mai arata in comunicatul MAE.

Secretarul de stat in MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marti, ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborand steagul Tinutului Secuiesc.

Presa maghiara a relatat ca declaratia lui Nemeth Zsolt este o replica la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozitiile sale proautonomie, a indemnat primarii din Ungaria sa arboreze in semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc.

La finalul saptamanii trecute, la ceremonia de investire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

In replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca Romania nu accepta de la nimeni din strainatate "obraznicii" si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth Zsolt a declarat apoi, pentru postul public de radio Kossuth, citat de MTI, ca Ungaria va lua masuri diplomatice in privinta interzicerii de catre Romania a arborarii steagului secuiesc pe cladirile oficiale.