Autoritatile bulgare au anuntat marti ca gruparea Hezbollah se afla in spatele atacului terorist cu bomba din 18 iulie 2012 din Burgas, informeaza AFP. In urma anuntului, atat SUA cat si Israelul au cerut Europei sa actioneze impotriva amenintarii miscarii siite libaneze.

"Exista informatii cu privire la finantarea si apartenenta la Hezbollah a doua persoane" printre care si autorul atacului, a anuntat marti ministrul de Interne, Tvetan Tvetanov.

"Putem trage concluzia legitima ca cele doua persoane, a caror identitate a fost stabilita, apartin aripii militare a Hezbollah", a precizat oficialul de la Sofia.

Washington a reactionat rapid, consilierul pentru lupta impotriva terorismului al presedintelui Barack Obama, John Brennan, posibil viitor sef al CIA, solicitand tarilor europene sa ia "masuri preventive" pentru a descoperi infrastructurile gruparii Hezbollah si retele operationale si financiare.

La randul sau, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a cerut UE sa "traga concluzii cu privire la adevarata natura a Hezbollah."

Imediat dupa atac, Israelul a acuzat Iranul de coordonarea si finantarea atacului, si miscarea siita libaneza de executarea lui, insa Teheranul a respins acuzatiile.

Fara a comenta rezultatul anchetei din Sofia, seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, a declarat ca trebuie analizate "cu seriozitate" implicatii declaratiilor Bulgariei. "UE si statele membre vor discuta cu privire la raspunsul adecvat pe baza tuturor elementelor identificate de catre anchetatori", a declarat Ashton.

Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, a declarat ca "Bulgaria va prezenta rezultatele anchetei partenerilor sai europeni si va discuta cu acestia masuri pentru a preveni astfel de atacuri teroriste in viitor."

Ministrul a vorbit prin telefon, marti, cu omologul sau libanez Adnan Mansour. Totodata, seful diplomatiei bulgare i-a primit pe ambasadorii arabi de la Sofia spre a-i informa cu privire la rezultatele anchetei.

Autoritatile bulgare au fost prudente pana in prezent, refuzand sa arate cu degetul Iranul sau gruparea Hezbollah inainte analizarea tuturor dovezilor.

Potrivit analistilor, desemnarea gruparii Hezbollah ca responsabila pentru atac ar putea oferi Statele Unite un argument puternic pentru a convinge Uniunea Europeana sa includa aceasta grupare, aliat important al Iranului si Siriei, pe lista neagra a organizatiilor teroriste.

Premierul libanez Najib Mikati a anuntat marti ca tara sa va coopera cu Sofia "pentru a clarifica" circumstantele atacului care a provocat moartea a sase persoane - cinci turisti israelieni si soferul autocarului.

Potrivit ministrului bulgar de Interne, cele doua persoane identificate "detin pasapoarte de Australia si Canada" si "traiesc pe teritoriul libanez din 2006, respectiv 2010."

Raportul ministrului Tvetanov a fost prezentat in Consiliului National bulgar de Securitate, la care au luat parte presedintele bulgar Rossen Plevneliev, ministrii si liderii partidelor parlamentare. La finalul intrevederii, presedintele Partidului Socialist (de opozitie) Serghei Stanisev a criticat autoritatile acuzandule ca raporteaza fapte fara a detine inca dovezi.