Scheletul dezgropat in urma cu cateva luni dintr-o parcare din orasul Leicester (centrul Angliei) apartine regelui Richard al III-lea, au anuntat luni expertii, descoperire care rezolva misterul de peste cinci secole asupra locului unde a fost ingropat, scrie AFP.

In urma testelor ADN, "concluzia Univeristatii din Leicester este ca, dincolo de orice indoiala, scheletul exhumat in luna septembrie 2012 este al lui Richard al III-lea, ultimul rege din dinastia Plantagenetilor", a declarat Richard Buckley, seful echipei de cercetatori.

Ramasitele regelui Richard al III-lea vor fi ingropate in catedrala orasului.

Arheologii au descoperit in septembrie 2012 capela in care a fost ingropat regele, mort in batalia de la Bosworth, in apropiere de Leicester, in 1485. Un deces care a pus punct Razboiului Celor doua Roze, familia York, a carei emblema era un trandafir alb, si familia Lancaster, a carei emblema era un trandafir rosu. Richard al III-lea facea parte din familia York. Capela a fost demolata in secolul al XVI-lea si localizarea sa exacta a ramas necunoscuta.

Corpul bine conservat prezenta cateva detalii esentiale: capul de metal al unei sageti a fost gasit intre vertebre. Partea din spate a craniului era sparta, aparent in urma unei lovituri cu o lama de otel, iar scheletul prezenta malformatii ale coloanei vertebrale, provocate de o scolioza severa si perfect compatibile, conform expertilor britanici, cu descrierea regelui datand din perioada in care acesta traia.