Adunarea Nationala a Frantei - camera legislativa inferioara, a aprobat sambata articolul de lege privind legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, anunta Agerpres. Cu 249 de voturi pentru si 97 impotriva, deputatii au adoptat articolul 1 al proiectului de lege, cel mai important, potrivit caruia "casatoria este contractata de doua persoane de sex diferit sau de acelasi sex". Dezbaterile din Parlamentul francez pe marginea proiectului de lege, incepute marti, vor mai dura cateva zile.

Deputatii majoritatii de stanga au votat in favoarea acestei promisiuni de campanie a actualului presedinte socialist Francois Hollande. Majoritatea deputatilor de dreapta si de centru au votat impotriva.

Circa 90 de manifestatii sunt prevazute sambata in mai multe orase din Franta impotriva legalizarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex si a adoptiei de catre cuplurile homosexuale.

Controversatul proiect de lege privind casatoriile homosexuale in Franta, una dintre principalele promisiuni din campanie facuta de presedintele Hollande, fusese adoptat in luna noiembrie de Consiliul de ministri.

Aceasta lege reprezinta un progres "pentru intreaga sociatate", a declarat la acea vreme presedintele Francois Hollande, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului Najat Vallaud-Belkacem, in conditiile in care o mare parte a opozitiei de dreapta si a bisericii catolice se opuneau acestui proiect.

Totusi, proiectul de lege nu prevede procrearea medicala asistata pentru cuplurile de femei, spre marea nemultumire a asociatiilor de aparare a drepturilor homosexualilor.