Un nou scandal legat de finantarile informale de care au beneficiat lideri ai partidului conservator, printre care si premierul Rajoy, a izbucnit in Spania, dupa ce cotidianul El Pais a publicat joi, in deschidere, un facsimil cu presupuse plati catre conducerea PP, facute pana in 2008, scrie AFP.

Partidul conservat (PP) a dezmintit imediat acuzatiile: "In ce priveste informatiile publicate astazi de cotidianul El Pais, Partidul Popular insista asupra faptului ca remuneratiile catre liderii si membri ai partidului au fost intotdeauna efectuate in conformitate cu legea si cu datoriile legate de impozite".

Cotidianul de centru stanga a publicat joi o fotografie cu conturi care ar apartine trezorierilor PP din perioada 1990 - 2008, si in care se regasesc numele unor lideri de marca ai partidului.

"Notele identifica o linie de venituri (donatii facute de directori de intreprinderi, majoritatea provenind din sectorul constructiilor si trei dintre ei implicati in scandalul Gurtel)", o vasta afacere de coruptie care afecteaza PP din 2009, scrie El Pais.

"Printre beneficiarii acestor fonduri, potrivit contabilitatii lui Barcenas (fost trezorier al PP, n.r.), figureaza din 1997 Mariano Rajoy, presedintele guvernului si al partidului, cu sume de 25.200 euro pe an", arata ziarul.

"Nu exista o contabilitate secreta a Partidului Popular", a reactionat PP, intr-un comunicat.

PP a reamintit ca a deschis "o ancheta, interna si externa, a conturilor, ale carei rezultate vor fi cunoscute in scurt timp".

Aceasta ancheta a fost ordonata dupa primele revelatii datand din 18 ianuarie, cand cotidianul de centru dreapta El Mundo a relatat ca liderii partidului ar fi primit timp de 20 de ani salarii nedeclarate de la intreprinderi private.

Potrivit El Mundo, Mariano Rajoy, in fruntea Partidului Popular din 2004, nu a incasat niciodata aceste sume si a ordonat stoparea acestei practici in 2009.

Noile informatii publicate de El Pais au declansat un val de critici pe retelele sociale din Spania, in momentul in care liderii politici se confrunta deja cu o grava pierdere de credibilitate, intr-o societate tot mai marcata de criza prelungita prin care trece tara.