Politia din Santa Maria, orasul din Brazilia unde un incendiu produs, duminica, intr-un club de noapte, a provocat moartea a 234 de persoane, a anuntat cauza care a dus la declansarea incendiului. Muzicienii care cantau pe scena din interiorul clubului "au cumparat artificii foarte ieftine, stiind ca acestea erau destinate utilizarii doar in exterior", a declarat Marcelo Arigony, comisarul politiei din Santa Maria, orasul unde a avut loc tragedia. Bilantul a fost revizuit in crestere, la 234 de morti fata de 231. In plus, 116 persoane sunt ranite, dintre care "75 sunt in pericol de moarte", potrivit ministrului Sanatatii, Alexandre Padilha, anunta Mediafax.

Muzicienii care cantau pe scena din interiorul clubului "au cumparat artificii foarte ieftine, stiind ca acestea erau destinate utilizarii doar in exterior", a declarat Marcelo Arigony, comisarul politiei din Santa Maria, orasul unde a avut loc drama. "Ei au utilizat acest model destinat pentru exterior cu scopul de a face economii", a adaugat el.

Declaratiile confirma versiunea mai multor martori, care sustin ca solistul trupei, ajuns in custodia politiei, a provocat incendiul, lansand un foc de artificii, desi el a negat acest lucru.

Comisarul a dezvaluit, de asemenea, alti factori care au contribuit la producerea tragediei, ca lipsa iluminatului de siguranta, acoperirea peretilor si plafoanelor cu materiale inflamabile sau extinctoare nefunctionale. Clubul de noapte, plin cu studenti, era supraaglomerat in momentul producerii incendiului, potrivit autoritatilor braziliene. Politia mai ancheteaza disparitia unui calculator in care se afla imaginile inregistrate de camerele de securitate. Dar, potrivit proprietarilor, camerele de supraveghere sunt "deteriorate de doua luni".

Politia cauta, de asemenea, registrul de casa care poate permite verificarea numarului persoanelor prezente in club in momentul producerii accidentului.

Autoritatile din mai multe orase din Brazilia au anuntat controale severe in cluburi pentru a evita repetarea dramei de la Santa Maria.

La Manaus, capitala Amazoniei, 15 cluburi de noapte au fost inchise incepand de luni, potrivit primariei. Alte orase ar trebui sa urmeze, raspunzand indemnului facut luni de catre presedintele Dilma Roussef "de a-si lua angajamentul ca o asemenea tragedie nu se va mai repeta".

Parlamentul de la Brasilia a anuntat crearea unei comisii insarcinate sa reflecteze la elaborarea unei legi federale unice privind securitatea cluburilor de noapte, reglementata pana in prezent de statele si primariile acestei tari imense de aproximativ 194 milioane de locuitori.

Brazilia, care va gazdui Campionatul Mondial de fotbal in 2014 si Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro in 2016, se afla sub presiune internationala si trebuie sa demonstreze ca este capabila sa asigure securitatea in locurile publice.

La Santa Maria, starea de soc si doliul sunt inlocuite treptat de furie. "Toti acesti studenti aveau o viata. Si ei au murit din cauza lipsei controalelor din partea structurilor care guverneaza tara", declara furios Mario Birnfeld, un medic care a incercat in zadar sa salveze viata fiicei sale, Mariana. "Ei au murit asfixiati, i-au ucis asfixiindu-i", repeta el, plangand. "Societatea braziliana nu poate permite aceasta... Trebuie sa existe o dreptate. Mai putin conteaza cum", continua el.

Patronii clubului "Kiss", Elissandro Spohr si Mauro Leandro Hoffman, si doi membri ai grupului country, solistul Luciano Bonilha, care a provocat incendiul, lansand focul de artificii, si responsabilul de securitatea grupului, au ajuns in custodia politiei.

Unul dintre patronii clubului "Kiss" a recunoscut ca licenta a expirat in august, dar a negat ca ar fi ordonat pazei sa blocheze iesirea cand a izbucnit incendiul si ca ar fi retras din local calculatorul disparut.